Bomb hittad i lägenhet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hittade i onsdags en bomb hemma hos en man i 30-årsåldern.

Upprinnelsen ska ha varit en husrannsakan hemma i mannens lägenhet i Uppsala. Där hittade man enligt P4 Uppland en färdigtillverkad bomb.

Enligt åklagaren som leder utredningen var mannen från början misstänkt för narkotikabrott.

– Därför gjordes en husrannsakan och det var han själv som uppmärksammade oss på det här föremålet med sprängverkan, säger kammaråklagare Lars Tyllered.

Var det fara för allmänheten?

– Han är ju begärd häktad för narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Så föremålet skulle ha kunnat användas på ett farligt sätt.

Misstänker ni att han tillverkat det själv?

– Vi ska försöka utreda nu varifrån föremålet kommer, säger Lars Tyllered.

Skickat till NFC

Föremålet togs omhand av polisens bombtekniker och har förts till Nationellt forensiskt centrum i Linköping för vidare analys.

Uppsalapolisen håller i ärendet och har informerat Säpo, uppger P4 Uppland.

Häktningsförhandling kommer att hållas under fredagen eller lördagen. Mannen är känd av polisen sedan tidigare, för narkotikarelaterad brottslighet.

Enligt Lars Tyllered har den här utredningen inget att göra med fallet i januari i år, då en man i 30-årsåldern häktades för förberedelse till mord sedan polisen hittade misstänkta kemikalier i hans bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.