• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boplats funnen vid arkeologiska utgrävningar i Hågadalen Foto: SVT

Här bodde människor för 3 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologerna har funnit en boplats alldeles vid foten av Hågahögen i Uppsala, eller Kung Björns hög som den även kallas. Boplatsen är samtida med Hågahögen och vittnar om människorna som bodde och levde i trakten för 3 000 år sedan.

Det är djurben, keramikskärvor och jord som är svart av kol som vittnar om att det var en boplats i området intill Hågahögen.

– Vi utgår från att det finns ett samband eftersom det är en stor boplats som sträcker sig fram till Hågahögen, säger Hans Göthberg, arkeolog vid Upplandsmuseet och projektledare.

Orsaken till utgrävningarna är den cykelbana som ska dras fram längst Hågavägen.

Se och hör mer om fynden i klippet ovan.

Hågahögen är en cirka 7 meter hög grav från bronsåldern som anlades vid en då smal havsvik omkring 1000 f.Kr. I gravhögen har man funnit kremerade ben efter en småväxt man. I kistan låg praktfulla gravgåvor: ett bronssvärd, två dräktspännen, en rakkniv och ett antal knappar samt två pincetter och några mindre bronsföremål.

Källa: Nationalencykopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer