Per-Arne Sandegren tror att prisnedgångarna kommer plana ut så småningom. Foto: TT / Svensk mäklarstatistik

Prisnedgången på bostäder fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter och villor i Sverige fortsätter att sjunka. I Uppsala län har snittvärdet på bostadsrätter sjunkit med 9,1 procent de senaste tre månaderna.

Bostadsrätter och villapriser i Sverige fortsätter att sjunka, framförallt i storstäderna.

– Vi har några år bakom oss av kraftiga prisuppgångar. Så nu är det en prisjustering som pågår. Vissa år har priserna gått upp kanske 10-15 procent, samtidigt som inflation och löneökningar legat mellan 0-2 procent. Det finns ingen uthållighet i en sådan prisutveckling, säger Per-Arne Sandegren vid Svensk Mäklarstatistik.

Studenter spelar in

I Uppsala län har prisutvecklingen på bostadsrätter gått ner mest, med 9,1 procent de senaste tre månaderna. Något som kan bero på att Uppsala följer den allmänna trenden som andra storstäder.

Men det kan också bero, enligt Svensk Mäklarstatistik, på att studenter i framförallt Uppsala kommun, inte köper lika mycket smålägenheter, som oftast har ett högre kvadratmeterpris. Men sedan i somras har även de priserna gått ner från 42.000 kr/kvm till 37.000 kr/kvm.

– Det kan leda till något som ser ut som ett prisfall några månader efter. Det är ett kraftigt prisfall just nu, men har man bott där man bor i ett par år, så är det fortfarande en bra bit ner till att du eventuellt skulle tvingas sälja med förlust, säger Per-Arne Sandegren.

”Kommer plana ut”

Finns det andra orsaker?

– Nyproduktion kan ha en roll i det här eftersom den har ett högre pris än befintligt bestånd. Men den övergripande trenden är ändå negativ som den varit i övriga landet de senaste månaderna, säger Per Arne Sandegren.

Hur tror ni det kommer se ut framöver?

– Vi är ingen spåkula, men prisnedgångarna kommer plana ut så småningom, men när är svårt att säga, säger Per-Arne Sandegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.