Foto: TT

Kraftigt prisfall på bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Nedgången på bostadsmarknaden förstärktes under november i Uppsala län. Priserna på bostadsrätter föll med nästan 10 procent – mätt utifrån den senaste tre månaders perioden.

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar på en bred nedgång på bostadsmarknaden. Under de senaste tre månaderna har priserna sjunkit med 9,6 procent. I hela riket föll priserna med 4 procent samma period.

Priserna på bostadsrätter i Uppsala sjönk bara under november med 3,8 procent enligt analysföretaget Valueuard.

– Den stora utbudsökningen av framför allt bostadsrätter har satt press på priserna, säger Tomas Widerlöv, vd på en mäklarfirma i Uppsala.

I november fanns 810 bostadsrätter till salu i Uppsala, mot 510 året innan. Även priset på villor går tillbaka 2,6 procent på en tremånadersperiod i länet.

– Det är nu tillbaka till perioden 2007—2008 då vi såg en liknande oro på marknaden. Samtidigt har vi varit vana vid att se höga plussiffror. Det har i princip bara gått upp sedan 2012 och det kan inte fortsätta i tid och evighet, säger Hans Flink, försäljningschef vid Svensk mäklarstatistik.

Stort utbud

Förklaringen till prisfallet säger Hans Flink är de som tidigare under hösten lyfts fram, det vill säga en ökad nyproduktion samtidigt som mängden befintliga bostäder har ökat i stor omfattning.

– Det finns väldigt mycket att välja på och det är köparens marknad nu. Du kan gå runt på flera visningar och välja och vraka.

När det gäller det prisfall som skedde 2007—2008 påpekar Hans Flink att det tog cirka tre år innan man var tillbaka på samma nivå som innan raset. Att det nu ska lika lång tid den här gången bedömer han som högst osannolikt.

– Då var det två stora händelser, dels en mindre finanskris 2007 och sedan den stora året därpå. Om inte det händer någon Lehman Brothers-krasch så tror jag att det kommer att stabilisera sig mycket snabbare och absolut inte några tre år igen.

Sett till året har dock priserna gått upp 3,7 procent.

Bostadsfakta i Uppsala:

Tremånadersperspektiv bostadsrätt:

  • 35 252 kr/kvm
  • Snittpris: 2 182 000 kronor
  • Antalet sålda objekt 1 533
  • Prisnedgång: -9,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.