Internationella organisationer har länge varnat för den kraftiga prisuppgången på svenska bostäder, som sedan år 2000 har varit extrem, även i ett internationellt perspektiv. Foto: TT

Fortsatt pristapp på bostadsmarknaden i januari

Publicerad

Snittvärdet på bostäder i Sverige sjunker, och den senaste månadsstatistiken över bostadspriserna visar ingen förändring i den trenden.

Nya siffror från mäklarbranschen visar att bostadspriserna landet runt fortsätter att sjunka, som mest i storstäderna. Sett över hela landet har priset på villor och bostadsrätter fallit med 1 procent under årets första månad.

– Den allmänna inslagna vägen med nedgång fortsätter, med något undantag, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Störst tapp på bostadsrätter i Göteborg

Pristappet har hållit i sig längst i Stockholm, där priset på bostadsrätter sjunkit med ungefär en procent den senaste månaden. Det senaste året har nu priserna fallit med 8 procent i huvudstadens centrala delar, och 7 procent i regionen som helhet. Därmed ligger priserna på samma nivå som hösten 2015, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Det största tappet i januari står dock Göteborg för, där bostadsrättspriserna fallit med 3 procent.

Malmö sticker å sin sida ut med en oförändrad prisnivå i januari sett till hela storstadsregionen, samt en uppgång på 6 procent över hela det senaste året.

”20 villor i Hultsfred mot en i Lidingö”

När det gäller villapriserna sjönk de något i samtliga storstäder i januari, men i Göteborg och Malmö syns en uppgång på årsbasis. I Stockholm är årstakten negativ, på minus 3 procent.

Det regionala skillnaderna är också fortsatt stora, sett till hela riket.

– Prisnivåerna mellan kommunerna är mycket stora. Man får 20 stycken medelvillor i Hultsfred för samma pris som en i Lidingö, säger Per-Arne Sandegren.

Extrem uppgång över tid

Internationella organisationer har länge varnat för den kraftiga prisuppgången på svenska bostäder, som sedan år 2000 har varit extrem, även ur ett internationellt perspektiv.

– Det här är närmast en justering, för man kan inte ha bostadspriser som ökar med 10–15 procent per år, samtidigt som inflation och löneökningar ligger på noll till 2 procent.

FAKTA: BOSTADSPRISERNA

Visa

BOSTADSRÄTTER

Medelpris i kr/kvm (förändring under januari 2018)

 • Riket: 37.979 (-1%)
 • Centrala Stockholm: 86.553 (-1%)
 • Stor-Stockholm: 55.471 (±0%)
 • Centrala Göteborg: 56.928 (-3%)
 • Stor-Göteborg: 42.119 (-2%)
 • Centrala Malmö: 29.633 (-2%)
 • Stor-Malmö: 28.361 (±0%)

VILLOR

Medelpris i kr (förändring under januari 2018)

 • Riket: 3.203.000 (-1%)
 • Stor-Stockholm: 5.317.000 (-2%)
 • Stor-Göteborg: 4.681.000 (-1%)
 • Stor-Malmö: 3.959.000 (-1%)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet