En kraftig brand har brutit ut i ett flerbostadshus i Enköping. Hela huset, med ett trettiotal lägenheter, utryms av polisen under natten mot lördagen. Foto: Utryckning Uppsala

Brand i Enköping – 30-tal lägenheter evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus i Enköping började brinna under natten mot söndagen. Ett trettiotal lägenheter har utrymts och en person har skadats.

– Det brinner fortfarande på taket, men branden är under kontroll, säger Lars Lindberg vid Storstockholms brandförsvar.

Larmet kom till SOS Alarm klockan 23.27 på lördagskvällen. Det hade då börjat brinna i ett flerfamiljshus vid Kärrhöksgränd i Enköping.

En person har tagits till sjukhus med rökskador. Samtidigt har polisen utrymt hela huset, omkring ett 30-tal lägenheter.

– Vi biträder räddningstjänsten med en större resurs, säger Tor Stens, RLC-befäl på polisen.

Startade på en balkong

De boende som utryms hänvisas till en uppsamlingsplats där kommunen och räddningstjänsten ansvarar för att ordna boende över natten, enligt polisen.

Branden ska enligt de första uppgifterna till räddningstjänsten ha börjat på en balkong. Sedan har den spridit sig till taket och snabbt tagit sig i den 70 meter långa bostadslängan.

Branden under kontroll

Under natten hade räddningstjänsten 14 brandbilar på plats, men vid 7-tiden på söndagsmorgonen meddelade man att branden var under kontroll.

– Det brinner fortfarande på taket, men branden är under kontroll. Vi har trappat ner insatsen och kommer att bevaka och vattensanera under förmiddagen, säger Lars Lindberg vid Storstockholms brandförsvar.

Enligt Lindberg har man fyra enheter på plats, tre släckenheter samt en höjdenhet. Branden har orsakat en totalskada på vinden och flera bostäder på övre plan har fått vattenskador, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.