Foto: SVT

14 hektar skog brann ned – eftersläckning pågår

Uppdaterad
Publicerad

Det började att brinna på ett 14 hektar stort område under onsdagen i Gårdskär, utanför Älvkarleby. Branden kunde släckas under onsdagsnatten och idag arbetar brandmännen förebyggande på plats.

Det var under onsdagseftermiddagen som räddningstjänsten larmades till Gårdskär. Där var det mycket vind vilket bidrog till att branden snabbt spred sig.

Ett 30-tal brandmän arbetade på plats för att bekämpa branden och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bidrog med brandhelikoptrar och vattenbombning. Vid 22-tiden var branden under kontroll.

– De som var här igår och inatt gjorde ett bra arbete, säger David Almgren, brandman i beredskap.

Idag arbetar brandmännen förebyggande med en del eftersläckningarbete och de kontrollerar platsen i fall att det skulle börja blåsa upp och brinna igen.

”Vi ska blöta på ordentligt”

– Vi har dragit slangsystem och omringat alltihop så att det går att nå alla punkter och på så vis kan blöta på ordentligt, säger David Almgren.

De ogynnsamma vindarna som blåste igår har lagt sig till idag.

– Jag var inte här igår men det blåste betydligt mycket mer då. Vi väntar vindar men än så länge är det lugnt, säger David Almgren.

Idag har skogsarbetare också börjat arbeta på platsen och på eftermiddagen eller kvällen tror David Almgren att marken kan lämnas över till markägarna.

– Först ska vi bygga upp ett bättre slangsystem så att de kan nå allting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.