Brandmannen: ”Självklart blir man förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning i Gottunda och Valsätra gör att räddningstjänsten ofta måste be polisen om hjälp för att inte riskera sin egen säkerhet. Och det försenar utryckningen vid bränder och olyckor.

– Det får ju konsekvenser för alla som bor i de områdena, tyvärr, säger Bosse Eriksson, insatsledare på Uppsala Brandförsvar.

För bara några dagar sedan blev han själv angripen. Vid en insats i Valsätra, där räddningstjänsten skulle släcka några bilbränder, blev han och kollegan beskjutna med grön laser (hör honom berätta om det i klippet ovan.)

– Självklart blir man förbannad när det händer. Men även om man vill stanna kvar och läxa upp dem som beter sig så här, så måste man tänka på sin egen säkerhet och åka därifrån så fort som möjligt, säger Bosse Eriksson.

Längre utryckningstider

Konsekvensen av den senaste tidens oroligheter i Gottsunda och Valsätra blir att utryckningstiderna blir längre.

– När vi känner att det är för osäkert att åka in i området så måste vi ta hjälp av polisen, och eftersom vi då måste invänta dem så dröjer det innan vi kan komma fram och släcka. Även om vi såklart är beredda att ta större risker om det handlar om livräddande insatser, säger Bosse Eriksson.

SPECIAL: Så fick Gottsunda sin stämpel som utsatt område

Han och kollegerna har svårt att förstå vad det är som händer och varför. De pratar mycket om det, men det blir mest spekulationer.

– Det handlar säkert om uppdämda frustrationer hos dem som kastar sten, men varför det riktas mot oss är svårt att sätta fingret på, säger Bosse Eriksson.

Synd att ryktet ”smutsas ned”

Han är själv uppvuxen i området och har bland annat bott på Bandstolsvägen, där det är oroligt just nu. Bosse Eriksson tycker det är synd att områdets rykte ”smutsas ned”.

– Många som bor där känner ju som jag, de älskar sitt område. Det är en väldigt liten klick människor som förstör för så många.

Vad skulle du vilja säga till dem?

– Sluta, självklart. Tänk på att nästa gång kan det vara någon i din egen familj som behöver hjälp, och är det stökigt så tar det längre tid innan vi kommer fram och kan hjälpa.

Senaste tidens bränder och stenkastning i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra:

14 september: Räddningstjänst fick glasflaskor kastade mot sig i samband med bilbränder. Även en mediafotograf som var på plats blev jagad och hotad.

15 septemeber: Ny stenkastning mot polis i samband med bilbränder.

17 september: Stadsbussar utsattes för stenkastning. Två hållplatser fick tillfälligt dras in.

19 september: Väktare sätts in för att förhindra fortsatt stenkastning mot bussarna.

27 september: Flera stadsbussar utsätts för stenkastning vid två olika tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet