Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Det kan du tänka på om du inte hinner få ditt TBE-vaccin. Foto: Naina Helén Jåma

Brist på TBE-vaccin: ”Många som vill vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på TBE-vaccin är dålig i stora delar av landet. Enligt Läkemedelsverket är flera förpackningar hos företagen bakom vaccinen restnoterade.

Den som vill skydda sig mot TBE inför sommaren kan ha svårt att få tag på vaccinet i tid. I dagsläget råder brist i hela landet, något som gör att den som inte har vaccinerat sig ännu kan behöva gå utan skydd.

För att ha ett någorlunda skydd mot sjukdomen ska man ha tagit två doser, och de ska tas med ett par månaders mellanrum, enligt Johan Hedlund, enhetschef för smittskyddsenheten, Region Uppsala.

– Det är bra att många väljer att vaccinera sig, men då kan den här typen av bristsituationer uppstå.

Kan inte möta efterfrågan

Enligt Läkemedelsverket är det svårt att säga hur omfattande bristen är på specifika platser, men de menar att läkemedelsföretagen har svårt att möta produktionskraven när många vaccinerar sig.

– Flera, men inte samtliga, förpackningar är restnoterade hos läkemedelsföretagen, säger Samuel Silkestrand, utredare, Läkemedelsverket.

Att tillgången på vaccin är låg i hela landet, har P4 Östergötland tidigare rapporterat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.