Bristande bredband gör det svårt att driva företag på landet

Uppdaterad
Publicerad

När Malin Sala ska sköta de administrativa uppgifterna i sitt företag får hon åka iväg till vänner eller bekanta. Hon bor och driver ett företag på landsbygden utanför Lövstabruk, men där räcker inte bredbandet till för att sköta de sysslor som myndigheterna kräver.

På gården utanför Lövstabruk föder Malin Sala och hennes man upp getter. Av getternas mjölk tillverkas sedan getost som hon bland annat säljer till restauranger. Det är när de administrativa uppgifterna ska skötas som problemen uppstår eftersom det antennförstärkta mobila bredbandet inte räcker till.

– Jag försöker gå in på Jordbruksverket hemsida och rapportera till exempel flytt av getter. Det är en tung hemsida med många olika register, och det kan hänga sig gång på gång, säger Malin Sala.

Vad gör du då?

– Jag kan försöka andra tider på dygnet när belastningen på nätet är lite mindre, eller så får jag ta mig pärmarna till goda vänner med bättre bredband, säger hon.

Skillnader i länet

I Tierps kommun har drygt 18 procent tillgång till snabbt bredband på landsbygden, enligt organisationen Svenska stadsnätsföreningens senaste siffror. Bäst i klassen i länet är Heby där 71 procent av de boende på landsbygden har snabbt bredband.

Malin Salas önskan är att utveckla sin verksamhet och öppna en gårdsbutik där hon bor.

– En gårdsbutik kräver ett kassaregister med verifikationer mot Skatteverket. För det krävs god åtkomst till internet, och jag vet inte om det skulle fungera här ute, säger Malin Sala.

Bredbandstillgång i Uppsala

Tillgång till snabbt bredband på landsbygden:

Tierp: 18 procent

Östhammar: 29 procent

Knivsta: 49 procent

Enköping: 32 procent

Uppsala 63 procent

Håbo: 57 procent

Enköping: 32 procent

Älvkarleby: 29 procent

Heby: 71 procent

Källa: Svenska stadsnätsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.