Lista: Tre brister som sinkade provtagningen

Uppdaterad
Publicerad

Under våren 2020 dröjde det flera månader innan Region Uppsala kom igång med att testa exempelvis personal inom äldreomsorgen. SVT Uppsala har identifierat bristerna som försenade provtagningen för covid-19.

När Region Uppsala och övriga regioner i sjukvårdsregion Mellansverige skulle skulle byta leverantör av sjukvårdsmaterial 2019 uppstod kaos i leveranserna. Munskydd, handskar, engångsförkläden och mycket annat riskerade att ta slut. Operationer fick ställas in för att det helt enkelt saknades rätt utrustning.

”Kunde ha sprungit fortare”

Den så kallade materialkrisen ledde fram till ett politiskt beslut att bygga upp ett beredskapslager, men trots att beslutet togs under hösten 2019, var det inte i ordning när pandemin slog till och hela världen ville ha testpinnar och skyddsutrustning.

Regionvalet 2022 Uppsala

– Här kunde vi ha sprungit fortare, men jag är inte säker på att vi hade orkat, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

Larmade för sent

Så fort han fick grepp om coronavirusets slagkraft och spridning larmade han dem som beställer hem sjukvårdsmaterial till Region Uppsala, uppger han.

– Men då stod fabrikerna stilla i Kina.

I klippet: Tre brister som sinkade provtagningen inom Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet