Region Uppsala nobbade SVA:s erbjudande om coronatester

Uppdaterad
Publicerad

När coronasmittan kopplade grepp om länet erbjöd ett jättelabb i Uppsala att analysera coronaprover i stor skala. Men Region Uppsala nappade inte. Det gjorde däremot andra regioner.

– Vi hade nog trott att det skulle vara ett större intresse, säger Henrik Ericsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I ett mejl den 18 mars 2020 ber infektionsläkaren Erik Salaneck vid Akademiska sjukhuset om hjälp med coronaanalyser av det stora labbet vid SVA i Uppsala.

SVA svarade samma dag att man kunde hjälpa Region Uppsala med analyser.

Regionvalet 2022 Uppsala

Men ett par dagar senare svarade man från regionens sida att man inte behövde analyshjälp. Vi kan se att den veckan utförde regionen omkring totalt 600 covidanalyser.

Maxkapacitet hemlig

SVA går då ut via Socialstyrelsen, i media och via twitter – och berättar om att man kan analysera coronaprover i stor skala. Från början av april 2020 började tester skickas till deras labb i Uppsala från Gävleborg och ända ifrån Småland. Maxkapaciteten man hade vid den här tiden är hemlig eftersom man är en beredskapsmyndighet, men det handlar om ”stora mängder” dagligen.

Handlar det om tusentals om dagen?

– Vi kan köra tusentals analyser om dagen, det kan vi, säger Henrik Ericsson, chef för SVA:s laboratorium.

Nobbade annat lokalt labb

Och det var inte den enda stora labbet i Uppsala som var tidiga med analyser. Även ett privat labb – tvärs över gatan från Akademiska sjukhuset – stod redo från mitten av april upphandlade av Folkhälsomyndigheten att göra upp till 100 000 analyser i månaden åt regionerna.

Inte heller det laboratoriet anlitades av Region Uppsala.

Först i mitten av juni kom en bredare testning igång i Region Uppsala. Regionen tecknade så småningom framåt hösten 2020 ett analysavtal med SVA, som användes i mycket begränsad omfattning.

Se hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler svara på varför analyshjälpen nobbades i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet