Här testas Uppsalas regiontoppar: Ska peka ut sin egen budget

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitiken i Uppsala har runt 13,4 miljarder kronor att fördela mellan framför allt sjukvård och trafik. Men i siffror räknat är det väldigt liten skillnad mellan hur de politiska alternativen vill använda pengarna. Så liten att vi lät de styrande blågröna och oppositionspartiet Socialdemokraterna försöka peka ut sin budget.

I årets budget ligger nettokostnaden för regionens sjukvård, trafik med mera på cirka 13,4 miljarder kronor. Den här kostnaden täcks med skatt och statsbidrag. I budgeten kallas miljardsumman för verksamheternas anslagsramar.

Och det skiljer inte så mycket mellan hur oppositionspartiet Socialdemokraterna, och de fem blågröna partierna i styret portionerar ut anslagen till nämnderna för de olika verksamheterna. I kronor räknat.

Regionvalet 2022 Uppsala

Liten skillnad

SVT Nyheter Uppsala har gått igenom budgetarna för i år och skillnaden stannar vid under två procent. Nästan exakt samma summor lägger S och styret på trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, kulturnämnden och fastighets- och servicenämnden.

Klippet: Små skillnader mellan hur pengar fördelas: Vad betyder det för väljarna? Och hur gick det för regiontopparna att hitta respektive budget?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet