Foto: SVT

Busschefen bjöds på vinprovning och trerätters

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta muthärvan på SLU växer. Nu visar det sig att landstingsägda bussbolaget Gamla Uppsala buss låtit sig bjudas på vinprovning och middag av elektronikföretaget Ricoh.

Det var den 21 april som elektronikföretaget Ricoh bjöd in en rad personer till anrika restaurangen Domtrappkällaren i Uppsala.

På middagen fanns flera representanter för olika företag, och flera anställda på SLU, som numer har sagt upp sig själva. Men med på middagen fanns också ekonomichefen på landstingsägda Gamla Uppsala buss, Lena Arnfeldt.

Misstänkt mutaffär vid SLU

– Det var en inbjudan som vi fick där de ville visa nya tekniklösningar helt enkelt. Eftersom vi ska flytta till en ny depå snart så vill man ju se vad som finns, säger hon.

Avslöjas i mailkonversation

SVT har begärt att få ta del av all mailkommunikation mellan ekonomichefen och företrädare för Ricoh. Där fanns bland annat en inbjudan till kvällen på Domtrappkällaren. Men i inbjudan står det inte någonstans att tanken med träffen på Domtrappkällaren var information om tekniklösningar.

”Ni är hjärtligt välkomna att tillsammans med oss fira in våren med en middag med Rosé vinprovning  på Domtrappkällaren i Uppsala.”, inleds mailet.

Sedan skriver Ricoh också hur programmet för kvällen ser ut för gästerna. Inte heller där framgår att några nya tekniklösningar ska presenteras.

”Samling från kl. 17.30 med bubbel.

Kl. 18 drar vi igång vinprovningen

Efter vinprovningen äter vi en tre rätters middag”

Så sent som i mars beslutade landstinget i Uppsala att man skulle göra en informationssatsning om bland annat korruption. Bland annat säger landstingets antikorruptionspolicy att ”Du som medarbetare ska inte gynnas, ta emot gåvor eller förmåner av en enskild kontakt eller ett företag eftersom det kan bedömas som muta”.

Informationen publicerades på landstingets intranät och gäller också alla landstingsägda bolag – som Gamla Uppsala buss.

”Olämpligt”

Ekonomichefen Lena Arnfeldt medger att hennes deltagande på vinprovningen och middagen var olämplig.

– Nej men det är klart att det är olämpligt, det måste jag ju hålla med om.

SVT: Varför gick du dit då, om det är olämpligt?

– Ja, vad ska jag säga. Det lät ju som en trevlig inbjudan. Men med facit i hand så är det klart att man inte skulle ha gått.

För Gamla Uppsala buss VD Claes-Göran Alm så är uppgifterna helt nya, säger han. Och han anger att man inte kommer vidta några ytterligare åtgärder med anledning av vad som hänt.

– Det här är en engångshändelse som helt olycklig. Normalt sett är jag involverad i allt som händer och sker men det här var en sådan sak som jag inte visste någonting om, säger han.

– Hon fick ett hjärnsläpp och vi ska naturligtvis se till att det inte inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutaffär vid SLU

Mer i ämnet