Nu träder vd:n fram efter mutmisstankarna

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har sagt upp sig från SLU efter att universitetet upptäckt att de låtit sig bjudas på förmåner av en av deras leverantörer. Nu berättar vd:n för elektronikföretaget Ricoh att de startat en internutredning.

Vill du tipsa oss om något vi borde granska? Hör av dig till vår reporter!

När den misstänkta muthärvan rullades upp för en dryg vecka sedan av Upsala Nya Tidning, stod det redan klart att de tre SLU-anställda sagt upp sig efter att universitetet startat en utredning.

Nu kan SVT Nyheter Uppsala berätta att det handlar om det globala elektronik- och kontorsföretaget Ricoh som står i centrum för de misstänkta mutorna. Ricoh levererar bland annat skrivare och kopiatorer till Sveriges lantbruksuniversitet. I Ricos Code of Conduct står att företaget aldrig får bjuda offentliganställda på några som helst förmåner eller gåvor.

Ändå har just det skett, upprepade gånger.

Enligt mailkonversationer som SVT tagit del av har företaget bjudit in anställda vid SLU till bland annat Sveriges EM-match mot Belgien i franska Nice. Dessutom bjöd Ricoh i våras flera av sina kunder på vinprovning på den anrika restaurangen Domtrappkällaren i Uppsala. UNT har tidigare berättat att det också handlat om ytterligare resor, och om tennisbiljetter till Stockholm open.

”Vi har strikta regler”

Nu träder vd:n för Ricoh Sverige fram och tar avstånd från det som hänt.

Brukar er personal bjuda offentliganställda på middagar eller fotbollslandskamper?

– Definitivt inte. Vi har väldigt strikta regler gällande vad som är tillåtet och inte tillåtet när det gäller både offentliga personer, men även andra, säger Måns Sjöstedt till SVT Nyheter Uppsala.

SLU har utrett händelserna sedan sent i våras. Och efter att man polisanmält sina tre före detta anställda för tagande av muta, så utreder nu även Riksenheten mot korruption om någon gjort sig skyldig till mutbrott.

Startar egen internutredning

Måns Sjöstedt säger att han inte kände till utredningarna, men att de även inom Ricoh ska göra en internutredning.

– Vi kommer att ta reda på vad som har hänt. Om det har förekommit oegentligheter i förhållandet mellan oss och de här personerna på SLU, så måste vi ju agera på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mutaffär vid SLU

Mer i ämnet