– De har väl fått samma hjärnsläpp alla tre i såfall, säger Claes-Göran Alm, vd vid Gamla Uppsala buss om att halva ledningsgruppen låtit sig bjudas på middag. Foto: SVT

Halva ledningsgruppen var med på bjudkvällen

Uppdaterad
Publicerad

Bubbel, vinprovning – och middag.

Gånger tre.

Halva ledningsgruppen på Gamla Uppsala buss tackade ja till att ”fira in våren” med privat företag.

Som SVT kunde berätta under måndagen anordnade elektronikföretaget Ricoh i april ett vårfirande på anrika Domtrappkällaren för ”sina käraste kunder”. Företaget bjöd på mousserande vin, provning av roséviner och en trerättersmiddag.

Nu kan SVT Nyheter Uppsala berätta att det inte bara var en chef från Gamla Uppsala buss, GUB, med på bjudkvällen – utan tre. Mer än halva ledningsgruppen för det landstingsägda bolaget fanns med när Ricoh bjöd till – tvärt emot landstingets regler.

Misstänkt mutaffär vid SLU

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Reglerna är väldigt tydliga, säger Anna Wiklund (M), ordförande i landstingsrevisionen, som nu vill se åtgärder från GUB.

”Måste se över policyn”

– Ja, de måste skyndsamt se över vilka riktlinjer de har och de måste skyndsamt se över sina policys. Men de måste också arbeta med att följa dessa. Det räcker ju inte med att ha riktlinjer. De ska också följas. Det handlar om att arbeta med de här frågorna ständigt och kontinuerligt, säger hon.

Efter avslöjandet om att en person från GUB:s ledning varit på middagen beskrev vd:n Claes-Göran Alm det hela som en engångsföreteelse och ett ”hjärnsläpp”. Nu visade det sig alltså att tre personer ur den högsta ledningen var på Ricohs bjudkväll.

– De har väl fått samma hjärnsläpp alla tre i så fall, som har gått och blivit bjudna på det här. Vi har en policy och den ska följas. Det finns ingenting att diskutera, säger han.

Lett till uppsägningar på SLU

Tre personer på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har tvingats lämna sina jobb efter att ledningen fick reda på att de gått på bjudkvällen, och dessutom hade tagit emot tennisbiljetter och bjudits på en fotbollsresa till EM i Frankrike. Det kunde lokaltidningen UNT avslöja tidigare i juli.

Även Gamla Uppsala buss, GUB:s, ekonomichef Lena Arnfeldt lät sig bjudas på kvällen. Efteråt har hon förklarat det hela med att kvällen var tänkt som en presentation av olika tekniklösningar. Detta trots att ingenting sådant stod i inbjudan som SVT tagit del av.

Startar internutredning

Riksenheten mot korruption utreder sedan tidigare händelserna på SLU. Även företaget som bjöd, Ricoh, säger att man nu startat en internutredning.

GUB säger nu att man kommer ta upp frågan på nästa ledningsmöte efter semestrarna. Landstingsrevisionen kan också komma att granska vad som skett.

– Jag har redan tagit upp frågan med mina revisionskollegor, och vi kan komma att inleda en granskning över hur Gamla Uppsala buss följer sina regelverk, säger Anna Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mutaffär vid SLU

Mer i ämnet