I höstas började HSB rea ut ett antal lägenheter i Stockholmsområdet. Men trots att priset sänktes med upp till 20 procent gick det trögt med försäljningen och många lägenheter förblev osålda. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

HSB: Bostadskrisen når snart Uppsala

Publicerad

Byggbolag tvingas för första gången på tio år köpa tillbaka osålda bostadsrätter i Stockholmsområdet. Nu väntas utvecklingen komma till Uppsala.

I höstas började HSB rea ut ett antal lägenheter i Stockholmsområdet. Men trots att priset sänktes med upp till 20 procent gick det trögt med försäljningen och många lägenheter förblev osålda.

Därför har HSB centralt tvingats köpa in 120 lägenheter för att rädda de bostadsrättsföreningar som annars skulle haft svårt att klara ekonomin. Och det är första gången på tio år. 

– Det är en värre kris nu än för tio år sedan, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago till SVT Nyheter.

Byggtakten sänkt

Enligt honom kan Uppsala drabbas av liknande problem härnäst.

Även byggakten har sjunkit i Uppsala från 4 515 nyggda bostäder 2017 till 3 013 i fjol. Detta enligt preliminära siffror från SCB.

Men det är inte bara HSB som drabbats. SVT har frågat de största byggföretagen i Sverige och totalt har de tvingats köpa in över 400 lägenheter (se faktaruta). 

Så många lägenheter har byggbolagen köpt tillbaka

Visa
  • JM:181 
  • HSB: 120 
  • Riksbyggen: 59 
  • Peab: 30 
  • Veidekke: 30 
  • Skanska: ?

När SVT frågade de största byggföretagen och bostadsutvecklarna i Sverige hur många bostadsrätter de tvingats köpa tillbaka senaste året fick vi svaren som syns ovan. Men det är troligen inte en helt rättvisande bild av hur verkligheten ser ut. För företagen har olika regler för när de köper tillbaka sina bostadsrätter. Vissa, som HSB, köper tillbaka de lägenheter man inte lyckats sälja i samband med att fastigheten står klar och de som köpte lägenheter har flyttat in. Andra bolag väntar med att köpa tillbaka lägenheterna tills tre eller sex månader efter inflyttning.

Dessutom finns det bolag som Skanska som inte vill redovisa hur många lägenheter man tvingats köpa tillbaka. Den information som ges är att det vid årsskiftet fanns 187 färdigställda lägenheter som inte sålts. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer