Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Mikael Mäkis starka reaktion på frågan om honom och kollegerna i klippet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Byggarbetaren Mikael blir varslad: ”Kommer att sakna kamraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Mäki är 35 år och har arbetat inom byggbranschen sen i början av 2000-talet. Nu har han fått veta att han blir uppsagd i från sitt jobb i Knivsta i oktober.

– Vi sysselsätter ju så många andra branscher också, så det är många som påverkas, säger han.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat släppte Stockholms Handelskammaren nyligen en rapport som räknar med uteblivna intäkter på över 40 miljarder kronor inom byggsektorn i Uppsala län. Men redan förra året berördes många av varsel inom byggbranschen.

– Vi har inga nya projekt på ingång just nu, så vi har fått veta att vi är flera som blir varslade, säger Mikael Mäki som arbetat hos sin nuvarande arbetsgivare, Veidekke, i nio år.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Enligt byggföretaget Veidekke är varslen nödvändiga och beror på att man måste anpassa sig till de snabba förändringarna på marknaden och i omvärlden.

Branschen hårt drabbad

Förra året berördes 316 personer av varsel om uppsägning inom byggverksamhet i Uppsala län, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det går att jämföra med 122 personer året innan – en ökning med ungefär 159 procent.

– Jag har några kamrater som hittat nya jobb i andra branscher, frågan är vilka som kommer att finnas kvar i branschen när det väl vänder, säger Mikael Mäki.

I klippet: Se hur Mikael reagerar på frågan om honom och kollegerna.

BRANSCHER MED FLEST VARSEL I SVERIGE JANUARI 2024

  1. Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar: 1 145
  2. Byggverksamhet: 733
  3. Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik: 430
  4. Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster: 407
  5. Utbildning: 300

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet