Foto: SVT

Möt polisen som älskar bio

Uppdaterad
Publicerad

Möt den folkkäre polisen Christer Nordström som vägrar gå i pension trots att han nu fyller 65.

– Det känns faktiskt lite konstigt. Jag fick ett brev där man erbjöd mig att gå med i pensionärsförening. Det var jag inte mogen för så det brevet rev jag sönder ordentligt.

Nej, Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen är inte redo att gå i pension, trots att han i dagarna blir 65 år.

#hejupplanning

– Så länge jag trivs och vill så är min plan att fortsätta arbeta.

Christer Nordström har jobbat som polis i hela sitt yrkesliv. Han är född och uppvuxen i Uppsala och har fem syskon. En äldre bror var kriminell och Christer har själv fått gripa honom.

– Det har jag gjort vid flera tillfällen, men han har alltid snällt och prydligt följt med till polisstationen.

Hur kommer det sig att ni hamnade på varsin sida om lagen så att säga?

– Det har jag funderat på många gånger, men jag har faktiskt inget svar på den frågan.

Flitig Londonresenär

När Christer Nordström var liten ville han bli brandman eller lokförare. Han är anglofil och reser till London sådär en tio gånger om året. Då går han gärna på musikal, Les Miserables är favoriten. Christer älskar film och han fick jobba med Ingmar Bergman under inspelningen av Fanny och Alexander i Uppsala. Många biobesökare har träffat honom på Filmstaden i Uppsala, där han också har jobbat länge.

Finns det några likheter mellan att vara polis och att jobba på biograf?

– Ja man möter ju väldigt många människor. Skillnaden är väl att alla går till en bio för att få trevligt. Inom polisen så möter vi ju också människor som inte alltid vill möta oss.

Haffade biogäster

En gång ringde han och larmade polisen till biografen.

– Det var två efterlysta som rymt från ett fängelse. Till saken hör att de satt i salongen och tittade på Snuten i Hollywood. Så det blev ju bokstavligt talat likt filmen för när de sprang ut på baksidan så hade polisen omringat biografen och kunde gripa dem på plats. 

När Christer får välja ut två ord av tolv, som han tycker beskriver honom bäst, blir det ”snäll” och ”plikttrogen”.

Snäll och pliktrogen, det låter som en hund?

– Ja men det är jag faktiskt inte. Skämt å sido, jag är ganska principfast och jag är plikttrogen och jag vill att det ska vara ordning och reda. Det har följt mig genom hela mitt arbetsliv och även i skolan. Men att också kunna visa känslor i alla riktigningar, det är väldigt viktiga egenskaper just som polisman.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Jag kommer att vara i London tillsammans med några vänner.

Vad kommer du att äta?

– Det har jag inte bestämt utan överlåtit åt andra.

Hur ska vi tolka det, har du något matinresse?

– Nej, jag är urusel på mat, säger han och skrattar.

Så att be Christer Nordström om restaurangtips i London är ingen idé. Men om du frågar om filmer och musikaler kan du få massor av tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hejupplanning

Mer i ämnet