Foto: TT / Privat

Christer Fuglesang inviger rymdstenens minnesplats

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 kilo tunga meteoriten som hittades i Enköping kommer att få ett minnesmonument. Markägaren har bjudit in rymdfararen Christer Fuglesang som redan tackat ja till invigningen.

– Det är helt fantastiskt, jag är lite starstruck. Christer är en av de största svenskar vi har, säger Johan Benzelstierna von Engeström.

I december gjordes ett unikt fynd nära Ådalen utanför Enköping – en 14 kilo tung järnmeteorit, som SVT Uppsala skrivit om tidigare. Meteoriten finns nu att beskåda på Naturhistoriska riksmuseet och hittades av två privatpersoner. Nu ska Johan Benzelstierna von Engeström, som äger marken där rymdstenen hittades att placera ett minnesmonument där.

– Det är nästan som man tänker att det har ett syfte eftersom jag har ett så stort rymdintresse. Men jag tror också att syftet är att den här meteoriten kommer göra att intresset kommer att delas av flera.

Rymdstenen i Uppland

Christer Fuglesang tackade ja: ”Kul grej”

En person som Johan Benzelstierna von Engeström vill ha med på invigningen är Christer Fuglesang som år 2009 blev den första svensken i rymden. I tisdags mejlade han honom och fick ett ja från Fuglesang 20 minuter senare.

– Jag tycker det var en kul grej att det hittats en ganska stor meteorit i Sverige. När jag blev tillfrågad så det ställer jag gärna upp på, säger Christer Fuglesang till SVT Uppsala.

Hör var monumentet ska placeras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet