På Nordiska riksmuseet förvaras flera stenar från Hesslemeteoriten som föll över Lårstaviken 1869. Foto: Staffan Waerndt/Naturhistoriska riksmuseet

Nya fyndet – bara mil från historiskt meteoritnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Det allra första dokumenterade meteoritnedfallet i Sverige gjordes bara drygt tre mil från senaste fyndplatsen i närheten av Fjärdhundra.

– Det var en väldigt spektakulär händelse, en hel svärm av stenar, säger Dan Holtstam, mineralog och samlingsansvarig vid Naturhistoriska riksmuseet.

På nyårsdagen 1869 var besökarna på väg hem från högmässan i Fittja kyrka, sydväst om Uppsala. Plötsligt hördes kraftiga smällar och därefter började stenar oförklarligt regna från skyn – för att landa på den istäckta Lårstaviken mellan Hessle gård och Wiks slott.

Det blev Sveriges första dokumenterade meteoritnedslag och fick namnet Hesslemeteoriten. 151 år senare sker ytterligare nedfall bara ett par mil bort.

Rymdstenen i Uppland

– Precis som nu syntes ett ljusfenomen på himlen, och det sågs ända från Södertälje, säger Dan Holtstam.

– Sedan 1700-talet har vetenskapsmän accepterat att nedfallna stenar kom från rymden, så som naturfenomen var det inte okänt. Men det måste ha varit en sensation för boende i närheten.

Förhandlade om fynden

De direkta observationerna, väderförhållandena och meteoriternas svarta färg mot den vita snön ledde till att boende på kort tid lyckades samla in hundratals stenar.

– Sen kom vetenskapsmän dit och förhandlade till sig en del, säger Dan Holtstam.

Nu förvaras en del av fynden på Naturhistoriska riksmuseet.

I klippet nedan förklarar astronomen Eric Stempels vad som händer när en rymdsten kolliderar med jorden

Meteoriter i Sverige (observerade nedslag)

1869: Hessle, Uppsala län

1876: Ställdalen, Örebro län

1889: Lundsgård, Skåne län

1922: Hedeskoga, Skåne län

1930: Lillaverke, Kalmar län

1939: Ekeby, Skåne län

1944: Hallingeberg, Kalmar län

1947: Vrena, Södermanlands län

1954: Hökmark, Västerbottens län

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet