Foto: Norska meteornätverket

Här brinner rymdstenen upp över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från Norge kunde man se när rymdstenen flög in över Sverige. Bilder från Norska meteornätverket visar boliden som resulterade i ett kraftigt sken över bland annat Uppsala län.

Det var vid 22.30-tiden på lördagskvällen som ett starkt ljussken noterades på flera håll i landet.

– De flesta rapporter vi har fått in om detta koncentrerar sig runt Uppsala, Västmanland, Örebro och Stockholmsområdet, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Rymdstenen i Uppland

Med största sannolikhet rörde det sig om en så kallad bolid. Den brinnande meteoren som ska ha orsakat ljuset observerades i både Finland och Norge. I Larvik kunde man se hur den brinnade rymdstenen färdades igenom atmosfären. Norska meteornätverket fångade det hela på bild.

– Detta var en riktig bjässe, inte konstigt att den sågs från Norge, säger Eric Stempels.

Vad händer med stenen?

– Rymdstenar slår inte ner som i Hollywoodfilmer. Det vanligaste är att stenen brinner upp fullständigt innan den når marken, säger Eric Stempels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet