Fenomenet fångades på bild utanför Tierp. Foto: Gofi Aldstam

Kraftigt ljussken över Uppsala län – kan ha rört sig om rymdsten

Uppdaterad
Publicerad

Ett starkt ljus lyste upp himlen i delar av Sverige – däribland Uppsala län – under lördagsskvällen. Med stor sannolikhet rörde det sig om en bolid.

Det var vid klockan 22.30 som skenet ska ha skådats. På olika meteorkamerastationer i bland annat Uppsala, Örebro och Borlänge observerades ljuset.

– Vi har även fått rapporter om att man hört någon form av smäll eller muller, säger Linnea Rehn, meteorolog hos SMHI.

Rymdstenen i Uppland

Många privatpersoner noterade också det annorlunda fenomenet – vilket inte minst syntes i sociala medier. I bland annat Uppsala, Tierp och Enköping gick de lokala Facebook-grupperna varma.

En bolid?

Vad var det då? SMHI och Uppsala universitet uppger att det kan röra sig om en bolid.

– En bolid är när en meteor kommer in i atmosfären och brinner upp. Det kan förklara det ljusstarka skenet, säger Linnea Rehn.

– Jag är ganska säker på att det rör sig om en bolid, säger Eric Stempels på Uppsala Universitet som är forskare inom fysik och astronomi.

”Lika stor som en fotboll”

Enligt Stempels behöver inte rymdstenenen ha varit särskilt stor.

– Jag skulle gissa på att den var ungefär lika stor som en fotboll. Farten den färdas i är hundra gånger snabbare än ett flygplan. Det gör att inbromsningen ger så otroligt mycket värme och då blir det det här starka ljuset.

Hur vanligt är det här?

– Det här händer hela tiden över hela jorden. I Sverige skulle jag, uppskattningsvis, säga att det sker över tio gånger per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet