Så anpassas mellandagsrean till pandemin: ”Jag känner oro”

Uppdaterad
Publicerad

Nya restriktioner påverkar den pågående mellandagsrean. Och smittoläget kan påverkas av hur folk beter sig ute i butikerna, menar smittskyddsläkaren.

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige och från och med 23 december infördes nya restriktioner, bland annat om att trängsel ska undvikas i alla miljöer och krav på tio kvadratmeter per person för butiker, köpcentrum och platser för kultur- och fritidsverksamheter. Just  pågår mellandagsrean där många människor beger sig ut till affärer.

Enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala, har smittläget i regionen varit ungefär detsamma i en månad sett till antalet positiva PCR-tester. Men smittoläget kan påverkas av hur människor beter sig under mellandagsrean.

– Är man ovaccinerad ska man undvika all form av trängsel och då kanske man inte ska gå in i en affär som är full med folk. Är man vaccinerad så kan man göra det men försöka hålla avstånd, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Länsstyrelsen tar emot tips

Länsstyrelsen berättar för SVT att de gjort en tillsynsinsats innan jul där de gått ut med information till butikerna om de återinförda restriktionerna. Inför mellandagsrean har man inte planerat att åka ut till butikerna, åtminstone inte i första läget.

– Vi har begränsade resurser och kommer i stället ta emot samtal via telefon. Skulle det komma larm om trängsel kommer vi att kontakta butiken och eventuellt åka ut, säger Kristina Jansson, avdelningschef Länsstyrelsen.

I klippet: Hör hur Uppsalabor och butikspersonal tänker kring mellandagsrean.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.