Det är fortfarande oklart hos polisen om valborg blir av i år. Foto: SVT

Så kan coronasmittan slå mot sista april-firandet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till större sammankomster, för att minska risken för coronaspridning. Men det är oklart vad som gäller för till exempel mösspåtagningen vid Carolina Rediviva på sista april.

Beslutet gäller från den 12 mars och begränsningen innebär att som mest 500 deltagare får närvara vid en sammankomst.

För de som redan har fått tillstånd att arrangera en tillställning, får den endast genomföras om deltagarantalet inte överstiger 500 personer. Forsränningen och mösspåtagningen är två evenemang som kan få ställas in i år med anledning av det här förbudet. Men i nuläget vet man inte om det kommer att ske.

Coronaviruset i Uppsala

Enligt Jonas Eronen som är presstaleperson för polisen omfattas inte mösspåtagningen av förbudet.

– Vi får göra en rättslig bedömning om hur vi ska hantera sådana frågor.

Får ställa in

Polisen har möjligheten att ställa in eller upplösa en tillställning eller offentlig sammankomst som inte följer regeringens beslut. Anordnaren kan då dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förbudet gäller inte för privata tillställningar, som privata fester, företagsevenemang, bibliotek och simhallar. Det gäller inte heller för folksamlingar på till exempel allmänna färdmedel, torg, köpcenter eller liknande.

Uppsalas studenter planerar just nu att genomföra sista april-firandet som vanligt.

– I nuläget planerar vi precis som att allt skulle vara som vanligt, säger Elin Wirman, ordförande för kuratorskonventet.

I klippet ovan berättar Jonas Eronen och Elin Wirman mer om hur de ser på sista april och första maj 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet