Hör Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, beskriva läget. Foto: SVT

Region Uppsala: Läget är otroligt allvarligt – det är på riktigt nu

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen höll Region Uppsala presskonferens om coronaläget och dess utveckling i länet. Under pressträffen försökte regionens företrädare trumma in buskapet: det är på allvar nu.

Kurvan gällande antalet bekräftade fall i länet fortsätter öka. I nuläget finns det inga indikationer på att den uppåtgående trenden kommer avta inom kort.

– Vi ser 1000 nya bekräftade fall sen senaste veckan. Inget tyder på att det går ner. Tänk på att var och en av de här 1000 personerna smittar andra. Alla utom de vi bor med måste vi sätta åt sidan just nu, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I somras var det en procent av de som testade sig som var positiva. Nu ligger den siffran på cirka 15 procent.

– Viktigt att man stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Vidare beskrev regionen allvaret i situationen som för tillfället håller på att utveckla sig.

– Det är ett otroligt allvarligt läge. Det är en spegling hur det såg ut i samhället för cirka två veckor sen, säger Fredrik Sund, verksamhetschef infektionssjukdomar Akademiska sjukhuset.

”Vi måste göra mer!”

Enligt regionen är personalen trött och resurserna begränsade.

– Vi är helt beroende av det personliga ansvaret. Om vi tyckte att vi gjorde mycket i våras måste vi göra ännu mer nu! Jag stannar i mitt hushåll och gör jag ett undantag så träffar jag min far på fars dag, det är så jag hanterar det, säger Mikael Köhler.

I dag vårdas ett 70-tal patienter för covid-19. Nio av dem ligger på intensiven.

– Det är många som ringer till vården för frågor som rör helt andra saker. Jag vill uppmana att inte ringa vården för frågor om vad som gäller för resor till exempel, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Följ råden som om de vore lag uppmanar regionen länsborna.

– Vi kan inte straffa någon, men det är enormt viktigt nu att vi gör det vi kan för att få ned smittan. Följ dem som om de vore lag, säger Mikael Köhler.

Se delar av presskonferensen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.