Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inget att dölja” – hör svaret på kommunens anklagelser i videon. Foto: SVT

Därför polisanmäler Enköpings kommun hemtjänstbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriganställningar, efterregistrerade besök och brukare som det helt saknades dokumentation kring. På onsdagskvällen beslutade Enköpings kommun att riva avtalen med två hemtjänstbolag – och polisanmäla de misstänkta för välfärdsbrott.

Avtalen med bolagen Continuum och Allas vård och omsorg, de enda privata hemtjänstutförarna som finns kvar i Enköpings kommun, ska sägas upp efter vad kommunen anser är så graverande fusk att man valt att polisanmäla.

– Vi har inte upptäckt att någon brukare har tagit skada, men det hade kunnat bli så, säger Mikael Gustavsson Roxell, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Flera anklagelser mot hemtjänstbolagen

Enligt honom vilar anklagelsen om avtalsbrott på tre ben. Det första är att man ska ha upptäckt anhöriganställningar, alltså där anhöriga till hemtjänstkunder anställts av företagen. Det andra att det i hög grad har efterregistrerats besök hos kunder och det sista att det saknats dokumentation – i vissa fall helt.

Vilka delar som riktas mot respektive bolag kan Mikael Gustavsson Roxell inte specificera.

– Allt är inte bolagens fel, vi i kommunen borde ha skött uppföljningarna bättre – det är jag den första att skriva under på, säger Mikael Gustavsson Roxell.

Continuums svar: ”Djupt chockerande”

Vårdföretaget Continuum skriver i mejl att de nekar till alla anklagelser och att de under 2023 haft en avtalsuppföljning där kommunen konstaterade att hemtjänsten utfördes med god kvalitet.

”Det som händer nu är för oss helt absurt, ledsamt och djupt chockerande.” skriver de.

Företaget Allas vård och omsorg medger anhöriga till hemtjänstkunder anställds, men säger att processen har gått till på korrekt sätt.

I videon: Hör Murisa Blazevic, verksamhetschefen på Allas vård och omsorg bemöta kommunens anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.