Under torsdag och fredag träffas skandinaviska språkforskare i Uppsala för att hålla öppna föreläsningar om svordomar. Bland annat handlar det om engelska svordomar på svenska och om trender i nordiskt svärande. Men varför svär vi egentligen?
– Man kan ge utlopp för sina känslor och sina aggressioner på det sättet. Det är ett djupt känt behov och så vitt vi vet gör man det i alla kulturer. Man kan nog belägga svordomar så länge man kan belägga mänskligt språk, säger Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet.
Kristna svordomar
I Sverige har många svordomar, traditionellt sett, kristna förtecken och är ofta hämtade från underjorden.
– Svenska svordomar är som att läsa bibeln jämfört med arabiska svordomar. De är mycket grövre, så jag använder hellre dem för att få ut mer när jag svär, säger Kamiran Metto som är på väg in för att handla i en matbutik i Stenhagen.
Yngre svär mer än äldre
Men könsord har också börjat letat sig in bland dom svenska svordomarna. Och generellt sett svär yngre betydligt mer än mer än äldre.
– Jag tror att det har att göra med att man svär mer och mer och då är det så att äldre har kvar en inställning som de fick lära sig som unga, säger Ulla Stroh-Wollin, språkforskare vid Uppsala universitet.
Det är en inställning som verkar stämma bra, åtminstone på Beda Jansson, en Uppsalabo vi träffar i Stenhagen.
– Jag tycker inte om det. Det är dåligt ordförråd, det har man blivit uppfostrad till att inte göra, säger hon.