De hanterade tonvis med knark – nu skärps straffen

Uppdaterad
Publicerad

600 kilo cannabis, 400 kilo amfetamin, 13 kilo kokain, 40 kilo kristall och 125 000 tabletter tramadol – det har kallats en av Uppsalas största narkotikahärvor någonsin. Under fredagen skärptes straffen för flera personer ur Gottsundanätverket.

Det var i maj förra året som rättegången startade i tingsrätten – och nu, lite mer än ett år senare, kommer Svea hovrätts dom i målet. Detta efter att nio personer överklagade tingsrättens dom och samtliga nio fick straffen skärpta.

SVT har tidigare rapporterat om Tingsrättens dom mot gängledaren i Uppsala.

Det har handlat om narkotikahandel i stora mängder, totalt över ett ton narkotika av olika slag. Allt ska ha distribuerats under ungefär ett halvårs tid under 2021, med ett gatuvärde som uppgår till omkring 110 miljoner kronor.

Målet i sin helhet har bland annat gällt de som varit högst uppsatta i det omskrivna Gottsundanätverket. Bland de redan dömda som valde att inte överklaga domen fanns transportörer, förvarare och köpare – och ledaren för nätverket.

Troligen det största narkotikamålet någonsin

– Det är troligen det största narkotikamålet någonsin i Uppsala om man ser till mängd och värde på narkotikan, har Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisregion Mitt, tidigare sagt till SVT.

Polisens arbete har bestått av insamling av uppgifter från krypterade chattar och kartläggning av handeln som primärt drivits från Uppsala.

Personerna från dagens domslut döms bland annat för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott. Fyra av av de som tidigare frikänts får nu dessutom fängelsestraff.

En man döms även för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett fynd av sex stycken handgranater, varav en har använts vid en sprängning av en bostad.

Fakta: De döms i hovrätten

  • Man, 30 år, döms till fängelse i 12 år och 8 månader för grovt narkotikabrott och flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten till fängelse i 7 år och 2 månader.
  • Man, 31, döms till 3 års fängelse för medhjälp till grovt och synnerligen grovt narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten till fängelse i 1 år och 6 månader.
  • Man, 32, döms till fängelse i 8 år för flera fall av grovt narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten till fängelse i 5 år.
  • Man, 55, döms till fängelse i 7 år för synnerligen grovt narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten till fängelse i 6 år och 6 månader.
  • Man, 38, döms till fängelse i 1 år och 6 månader för medhjälp till grovt narkotikabrott. Frikändes i tingsrätten.
  • Man, 29, döms till fängelse i 6 år för flera fall av grovt narkotikabrott. Frikändes i tingsrätten.
  • Kvinna, 25, döms till fängelse i 3 år och 6 månader för grovt narkotikabrott. Frikändes i tingsrätten.
  • Man, 56, döms till fängelse i 5 år och 6 månader för grovt narkotikabrott. Frikändes i tingsrätten.
  • Man, 30, döms till fängelse i 4 år för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och narkotikabrott. Dömdes i tingsrätten till dagsböter.

KÄLLA: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.