Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Ås har jobbat i Matlaget i 22 år. Hör henne berätta om verksamhetens förändringar i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

De hjälper barn med ätsvårigheter – nu läggs mottagningen i Uppsala ner

Uppdaterad
Publicerad

Barn med svår ätproblematik har tidigare fått komma till Matlaget, där man har specialiserat sig på just detta. Men nu läggs mottagningen ned i sin nuvarande form, efter besparingskrav.

– Många är väldigt ledsna. Vi är jätteledsna också naturligtvis. Även om vi vill försöka göra någonting bra av det som finns kvar blir det väldigt annorlunda, säger specialpedagogen Anna Ås.

Logopeder, dietister och specialpedagoger leker under två olika perioder tillsammans med ätovilliga barn fram en nyfikenhet för livsmedel och ätande. Personalen vid Matlaget använder sig av en modell som varit både omtyckt och framgångsrik hos besökande familjer.

– För många betyder det att man för första gången inom vården träffar några som som känner till vad barnen och familjerna går igenom, säger specialpedagogen Anna Ås som har jobbat i Matlaget i 22 år.

Mister tillgång till kök

Specialistlaget är en del av Folke Bernadotte regionhabilitering som tillhör Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. När sjukhuset nu måste spara pengar läggs regionhabiliteringen ner, efter 60 verksamma år. Matlaget krymper och byter namn till Ät-teamet, riksintaget tas bort och lokalerna blir mindre.

– Hur förutsättningarna för den nya verksamheten ser ut vet vi inte i detalj, men vi vet att det blir betydligt mindre lokaler och vi har till exempel inte tillgång till något kök vilket är ganska märkligt när man ska jobba med behandling av ätande, säger Anna Ås.

Ska stärka vården för barn i Uppsala

Klas Ekström, verksamhetschef på Akademiska barnsjukhuset, menar att förändringen görs för att stärka vården för barn i Uppsala län.

– Den vården har vi inte varit tillräckligt duktiga på tycker jag.

Genom att flytta Matlagets verksamhet till Muninhuset tror Klas Ekström att verksamheten stärks, eftersom det blir mindre avstånd mellan medarbetarna. Samtidigt berättar han att Akademiska barnsjukhuset har arbetat med att minska sina kostnader för lokaler.

Klas Ekström påpekar även att det arbete som Folke Bernadotte regionhabilitering har bedrivit kommer att fortsätta, i form av ett Folke Bernadotte regionhabiliteringsteam.

Hör Anna Ås och Klas Ekström, och se hur Matlaget arbetar, i klippet.

Folke Bernadotte regionhabilitering

Verksamheten startade 1962 i Valsätra tack vare en insamling till minne av diplomaten Folke Bernadotte som dödats tio år tidigare under ett uppdrag som FN-medlare i Palestinakonflikten.  

På Folke Bernadottes regionhabilitering vårdas barn och ungdomar med exempelvis hjärntumör, hjärtsjukdom eller svårbehandlad epilepsi.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.