”Vi vill bevara mångfalden”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 600 personer deltog i dagens demonstration mot den planerade nedläggningen av Bolandgymnasiet och GUC i Uppsala.

För en vecka sedan kom beskedet. För att få ihop budgeten i Uppsala kommun vill utbildningsnämnden lägga ner gymnasieskolorna GUC och Boland. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Vid lunchtid i dag anordnade lärare och elever en demonstration mot beslutet. Demonstrationståget gick från Boländerna till Stora torget.

– Vi demonstrerar för att vi vill bevara mångfalden som finns på de här skolorna. Man tänker lägga ner några av våra program där man vet att vi har god koll på branschen och goda möjligheter för eleverna att få jobb dagen efter studenten. Det tycker vi är galet, säger Helena Simonsson som är samhällskunskapslärare på Bolandgymnasiet.

Skolnedläggning GUC och Boland

Stor uppslutning

Förutom gamla och nya elever från de båda skolorna, fanns även lärare och personal på plats. Sammanlagt ska runt 600 personer ha deltagit. Elisabeth Wehlin från elevkåren var mycket nöjd med uppslutningen.

– Det är fantastiskt. Det är så många människor, inte bara från skolan utan från olika branscher som blir drabbade av det här förslaget. Man blir varm i hjärtat av att se så många människor, säger hon.

Vad tänkte du när du fick höra om nedläggningen?

– Jag blev chockad, men inte förvånad för det här är nåt de har hållit på med i två års tid, att flytta runt oss på det här sättet, säger Elisabeth Wehlin.

God utbildning för alla

Utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson (S) medverkade inte under demonstrationen, men bemötte ändå kritiken som uppkommit under dagen.

– Mitt uppdrag som förtroendevald socialdemokrat är att jobba för en god utbildning för alla elever. Vi står nu inför ett viktigt vägval: antingen försöker vi jobba för att använda våra skollokaler på ett mer effektivt sätt, eller så måste vi gå fram med stora nedskärningar på lärare och andra viktiga resurser som behövs för en god utbildning. Då vill jag ta ansvar för att säkra resurserna till just det – en bra utbildning för alla elever i Uppsala kommun.

Dyra lokaler

Det var under en presskonferens förra måndagen som utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson (S) lämnade beskedet att den kommunala gymnasieskolan i Uppsala visar ett stort underskott. 2014 gick man back med 54 miljoner kronor. Orsaken ska främst vara dyra lokalkostnader och ett allt tunnare elevunderlag på vissa linjer. För att få bukt med siffrorna väljer man alltså att lägga ner två skolor: GUC och Boland, samt ett flertal program och inriktningar i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet