Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Det här blir konsekvenserna av att polisen saknar resurser. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Polisen larmar: Har inte tid att avlyssna – trots ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårt för polisen att använda sig av den nya avlyssningslagen i nuläget. Åtminstone inte i den utsträckning som behövs. Det anser Polisförbundet som vill se ökade resurser för att den nya lagen ska ge effekt.

– Den ger oss stora möjligheter, men i dag har vi inte tillräckligt med resurser, säger Andrew Tomkinson, företrädare för Polisförbundet i Region Mitt.

Från och med den 1 oktober kan polisen lyssna av samtal utan misstanke om brott. Det är ett nytt verktyg i det förebyggande arbetet mot de kriminella gängen. Men enligt Polisförbundet kan lagen bli uddlös.

– Redan innan den nya lagen saknade vi tillräckligt med resurser. Människor som rör sig i kriminella kretsar byter ofta telefon för att inte bli spårade. Det är enormt resurskrävande och i nuläget kan vi inte flytta fram positionerna, säger Andrew Tomkinson.

Alla delar dock inte Polisförbundets bild. Jale Poljarevius, underrättelsechef i Region Mitt, menar att det främst riskerar att bli ett problem på lång sikt.

– I nuläget har vi tillräckligt med resurser för att kunna starta upp satsningen i vår region. Om vi däremot inte får ökade resurser i framtiden kommer vi att få problem, och därför planerar vi för anställningar, säger han.

I klippet: Hör polisens olika syn på den nya avlyssningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.