Caroline Bryggare, förskolechef på Da Vinci i Uppsala, tror på jämställdhetsarbete redan i tidig ålder. Foto: SVT

Förskolan som arbetar med ledorden jämställdhet och normtänk

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskning så läggs grunden för hur barn tänker kring normer redan i tidig ålder. Det har förskolan Da Vinci tagit fasta på och inkluderar barnens favoriter i Star Wars i arbetet kring jämställdhet och normtänk.

Såväl alla barns lika värde som åsikter tas till vara på förskolan Da Vinci i Uppsala. De arbetar med så kallad Reggio Emilia-pedagogik, den lyssnande pedagogiken, där barnen är medforskare och får vara med och påverka innehållet.

– Det är viktigt att skolan blir en demokratisk mötesplats, där alla får synas och komma med sina åsikter, säger förskolechefen Caroline Bryggare.

Innehållet påverkas av barnen

Pedagogerna lyssnar till barnens intressen, för att sedan omvandla det till pedagogiska moment under skoltid.

– Vi har bland annat pratat om karaktärerna i Star Wars, där barnen fått beskriva Darth Vader enligt sina egna tankar. Några tycker att det är en ”han”, medan skorna liknande en elevs mammas och därför var det en tjej. En tredje tyckte att det var en ”hen”, säger Caroline Bryggare.

Hemmiljön och skolan har en viktig roll

Hon tror att det är viktigt att börja arbeta med normer och jämställdhet i en tidig ålder. Och skolan har en stor del i det.

– Vi har en jätteviktig roll. Även om så klart en grund läggs i barnens hemmiljö så kan vi kanske vara med och påverka lite, säger hon.

Men det är inte ett lätt arbete, påpekar Caroline.

– Vi och alla andra skolor borde arbeta ännu mer med normer och jämställdhet än vad vi gör. Men jag känner ett hopp inför framtiden och de barn som vi möter här varje dag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.