Foto: TT

Långt ifrån jämställt inom universitetets värld

Uppdaterad
Publicerad

Bara knappt var tredje professor är kvinna vid Sveriges universitet, enligt Universitetskanslerämbetet. Läget är detsamma vid Uppsala universitet. Det finns en del att jobba med för att få det jämställt.

Trots att regeringen skjutit till pengar för jämställdhetsintegration de senaste åren, så finns det områden där det inte hänt så mycket. Andelen kvinnliga doktorander inom området naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet har stått och stampat på runt drygt 30 procent sedan 2014. Andelen kvinnliga professorer i landet har ökat den senaste tioårsperioden, men kvinnorna är fortfarande i minoritet. Ungefär var tredje professor vid Sveriges univerisitet och högskolor är i dag en kvinna.

– Det ser likadant ut hos oss, säger Pernilla Björk är kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.

Pernilla Björk är kommunikationschef vid Uppsala universitet. Om fem år hoppas hon att nästan alla arbetsplatser vid universitetet är jämställda. Foto: SVT

Når inte regeringsmål

Uppsala universitet har egna mål och riktlinjer, men man har också att rätta sig efter de mål som regeringen satt upp. I år har regeringen som ambition att 48 procent av alla nya nyrekryterade professorer till Uppsala universitet ska vara kvinnor. Universitetet möter det målet med ett jämställdhetsspann. Inom alla discipliner och på alla nivåer ska könsfördelningen ligga inom 40-60 procent.

– Det är ett mycket ambitiöst mål, men vi når inte upp till det. Just nu ligger vi på 38 procent nya, kvinnliga professorer.

Handlar om att attraktivitet

Att inte vara en jämställd arbetsgivare rakt av, vad får det för konsekvenser?

– På sikt handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vad måste till för att skynda på utvecklingen åt rätt håll?

– Jag tror att vi måste fortsätta att jobba systematiskt; att ha det här uppe till diskussion jämt. För det här är en kvalitetsfråga.

Om fem år vad hoppas du har hänt då?

 – Då hoppas jag  att de flesta forsknings- och utbildningsmiljöer är jämställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.