Hilda och Selma Jakobsson testade isen i Botaniska trädgården. Foto: SVT

Det bästa med sportlovet: Skridskor, snöhögar och choklad

Uppdaterad
Publicerad

I Botaniska trädgården i Uppsala finns flera aktiviteter för sportlovslediga – både ute i kylan och inne i värmen.

– Det är inte det roligaste i världen men det är ändå inte supertråkigt. Det är typ mittemellan, säger sportlovslediga William Krona.

Framför Orangeriet i Botaniska trädgården har en isbana spolats för första gången på tre år. På onsdagen var det många som hade snörat på sig skridskorna och tagit på sig hjälmar för att åka. En familj var redo på isen redan tidigt på morgonen. 

– Vi var här redan kvart över nio, så då var det bara vi som var här. Det var jättehärligt och lyxigt, säger mamma Anne Rosendahl.

Holkbygge för småttingar

Även inomhus i Tropiska växhuset finns aktiviteter för sportlovslediga. Här får barnen bygga holkar för de allra minsta invånarna i staden.

– Det är holksnickeri med olika varianter för att – inte vanliga fågelholkar – utan för att hjälpa våra pollinerande insekter och andra kryp, säger Per Erixon som är trädgårdsintendent vid Uppsala Linneanska trädgårdar.

Olivia Klockars har byggt ett bi-batteri som hon berättar är en fågelholk fast för bin. Den ska hon ska ta med sig hem och placera bredvid växter så att bina kan flyga dit. Hon tycker att arbetet med bi-batteriet går bra.

– Det var roligt. Jag är van med trä för att jag har gått på träslöjd så det var inte jättesvårt, säger Olivia Klockars.

”Inte supertråkigt”

William Krona bygger en holk som börjar bli klar.

– Jag tycker att det är ganska okej. Det är inte det roligaste i världen men det är ändå inte supertråkigt. Det är typ mittemellan, säger William Krona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.