”Om man inte satsar blir notan högre”

Uppdaterad
Publicerad

Om polisen hade fortsatt hålla dialog med ungdomarna efter händelserna 2009 så hade vi inte varit där vi är idag. Och satsas inte resurser nu blir notan mycket högre, säger vänsterpartisten Yekbun Alp från Gottsunda.

Raoaz Majid, ordförande i ideella föreningen Effekto som arbetar med ungdomar, har patrullerat dag som natt i Gottsunda de senaste dagarna.

– Det har varit ett rent helvete för mig, säger han.

Bränder i Uppsala

Han menar att det handlar om ett missnöje bland ungdomarna som inte har något att göra under fritiden.

Vill se resurser och dialog

Vänsterpartisten Yekbun Alp från Gottsunda vill att man satsar ordentligt på det som finns i området, på aktiviteter som faktiskt tilltalar ungdomarna.

– Ge verktyg till de eldsjälar som finns här i området, som folk ser upp till och som folk lyssnar till.

Hur mycket ska samhället satsa på olika typer av åtgärder i områden för att hjälpa ungdomar ur en viss situation?

– Jag tror att om man inte satsar så kommer notan bli mycket högre. En framtidsinvestering gör vi när vi satsar på de här områdena, på de här ungdomarna. Vi måste ställa oss frågan, vad är det för samhälle vi vill ha imorgon?

Yekbun Alp menar att kostnaden för de brända bilarna och räddningstjänstens utryckningar är större, än kostnaden för att rusta lokaler för pojkarna eller betala ut löner till dem som arbetar i föreningen Effekto.

”Det drabbar oss andra”

Gottsundabon Tarek Abdul Hamid menar att bränderna i Gottsunda de senaste dagarna främst drabbar de boende i området.

– Folk får en dålig bild av Gottsunda och folket som bor här, säger han.

En bild som han inte känner igen sig i. Tarek Abdul Hamid kan inte säga vad oroligheterna bottnar i, men själv är han inte orolig utan känner sig trygg i området.

– Det är bra här, det är en fin gemenskap som vi har här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet