”Det här är en offensiv budget, men också en stram budget”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas nya mittenstyre, bestående av S, MP och L, presenterade under onsdagsförmiddagen sin budget för 2019 och vilka mål de vill uppnå. I linje med vallöftena var det stor fokus på trygghet och välfärd, där skolan får ett tillskott på nära en kvarts miljard.

– Man kan säga att det här är en offensiv budget, men det är också en stram budget som lägger väldigt tydliga prioriteringar och det innebär att man ute i verksamheterna kommer behöva jobba hårt med effektiviseringar och att hitta nya sätt att klara sin uppgifter, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Den största biten av budgetkakan är utbildning, som får ett tillskott på 244 miljoner kronor. När hälften av den satsning som läggs på välfärden.

Samsyn inom mittstyret

Har ni fått göra avkall på någonting för att få samarbetet med L att fungera?

– Vi har en väldigt stor samsyn. Det här innebär att vi kan släppa en hel del gamla låsningar från blockpolitiken. Men sen är det ett mittenstyre, där vi kommer behöva navigera och söka stöd både från vänster och höger. Men vi tre partier har hittat varandra och det har inte varit svårt att ta fram den här gemensamma första budgeten, säger Erik Pelling.

”Vi har fyra år på oss att sänka skatten”

Inför valet pratade Liberalerna om att de ville se en sänkt skatt i Uppsala, något som inte blir fallet, utan den stannar kvar på sina nuvarande nivå. Men kommunalrådet Mohamad Hassan (L) ser det inte som en förlust.

– I valet mellan skattesänkning och skola, då kommer vi välja skola och det sa vi också före valet. Vi har fyra år på oss att jobba med att sänka skatten. Vi har lyckats med att skriva i överenskommelsen om att inte höja skatten under mandatperioden, säger Mohamad Hassan.

Skepticism från oppositionen

Moderata oppositionsrådet Fredrik Ahlstedt tycker däremot att budgeten lämnar en del att önska. Framförallt är den otydlig menar han.

– Det är mycket ”allt till alla” och sen tycker jag att den innehåller en väldigt stor brist, och det är att det inte finns någon skattesänkning. Trots att väljarna röstat fram partier som ville ha skattesänkning i Uppsala och det är tråkigt för Uppsalaborna att den sänkningen nu inte blir av, säger Fredrik Ahlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.