Från vänster: Mohamad Hassan (L), Helena Hedman Skoglund (L), Caroline Hoffstedt (S), Erik Pelling (S), Linda Eskilsson (MP), Rickard Malmström (MP). Foto: SVT

Här är ”mittenstyrets” nya laguppställning

Uppdaterad
Publicerad

Rött, blått och grönt. Hälften kvinnor och hälften män. Vilka som är tänkta att ansvara för vad. Och en slogan: Progressiv politik. Stabilt styre. Där har ni i stora drag vad som presenterades av det mittenstyre som nu räknar med att ta över i Uppsala.

Och den nya,  historiska konstellationen med MP, L och S i Uppsala kom inte som någon överraskning för statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Jag är inte ett dugg förvånad, det låg i luften. Tror att det är något liknande vi kommer att få se liknande lösningar på andra håll, säger Stig-Björn Ljunggren.

Nöjd med ”öar”

Mohamad Hassan (L) var nöjd med de ”öar” som bildats i Uppsalapolitiken, och han menar att det är osannolikt att t ex V och SD går ihop för att rösta ner förslag.

– Ett exempel skulle kunna vara en skolnedläggning, men vi behöver bygga ut skolor här i Uppsala.

– Vi har begravt den rödgröna koalitionen och flyttat S mot mitten.

Kommunledningen i mitten. Från vänster: Erik Pelling (S), Helena Hedman-Skoglund, Caroline Hoffstedt (S), Mohamad Hassan (L), Linda Eskilsson (MP) och Rickard Malmström (MP)

– Stabilt, säger Erik Pelling (S) om den nya konstellationen.

Han säger att partierna känner till varandra sedan förut och att det varit ett hårt arbete med många möten som nu givit frukt.

– Vi är ödmjuka inför varandra, säger Caroline Hoffstedt (S).

Arbetet fortsätter

Nu fortsätter arbetet med att ta fram en gemensam politik och komma överens om en budget. 15 oktober samlas kommunfullmäktige för att formera en ny kommunstyrelse och ta fram en valberedning som i sin tur ska få fram personer till nämnder och kommunala bolag.

– Vi räknar med en rivstart, säger Erik Pelling.

Erik Pelling (S), finanskommunalråd med ansvar för finans, bolagstyrning, näringsliv och fastigher.

Caroline Hoffstedt (S), välfärd, integration och idrottsföreningar.

Mohamad Hassan (L), arbetsmarknad, företagare och digitalisering.

Helena Hedman-Skoglund (L),  skola och jämställdhet.

Rickard Malmström (MP), klimat, natur, miljö och gata.

Linda Eskilsson (MP), kultur, demokrati, folkhälsa och samordning för psykisk hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.