Glada miner bland Alliansens företrädare i Uppsala på valnatten. Fr v Stefan Hanna (C) Fredrik Ahlstedt (M) Jonas Segersam (KD) och Mohammad Hassan (L)

Centerpartiet: ”Liberalerna har spräckt Alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället tycks det pågå en öppen konflikt inom Alliansen. Detta efter att valresultatet till fullmäktige i Uppsala kommun blev mycket jämnt, och en valvinnare därmed var svår att kora.

Efter valnatten den 9 september stod det klart att maktfördelningen i Uppsala kommun skulle komma att bli en svår nöt att knäcka. Detta då mandatfördelningen mellan blocket och partierna kom att bli mycket jämna.

Vilka färger kommer att pusslas ihop i Uppsala. L, MP och S förhandlar intensivt. Foto: SVT

”Blocköverskridande”

Redan direkt efter att de preliminära resultaten offentliggjordes aviserade Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att de efterfrågade en blocköverskridande maktfördelning. Samtidigt firade Alliansen ett, vad de kallade, kommande maktskifte.

Läget kom att bli låst de kommande veckorna, där flera händer från olika håll sträcktes ut mellan blocken. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet försökte bland annat locka över Miljöpartiet till att styra med Alliansen, något Miljöpartiet snabbt avfärdade.

Socialdemokraterna öppnade upp för Centerpartiet och Liberalerna – något Centerpartiet tydliggjorde att de inte för stunden var intresserad av då ett Alliansalternativ var att föredra.

Förhandlingar pågår

Liberalerna verkar dock ha varit med öppen för inviten – då det nu två veckor efter valet tycks pågå långtgående förhandlingar mellan L, S och MP. Partierna beskriver också förhandlingarna som regelrätta, och inte ”förutsättningslösa samtal”.

– Vi förhandlar just nu om sakfrågor. Också nämnder nämns, vilket är naturligt i sådana här förhandlingar, säger Mohamad Hassan (L).

Mohamad Hassan legitimerar förhandlingarna utifrån den situation som nu uppstått.

– Mitt huvudalternativ; Alliansen, är inte tillräckligt starka räknat till antalet mandat sett utifrån blocken för att få en majoritet. Samtidigt har jag och vi varit mycket tydliga med att vi inte tänker ge SD inflytande – något som de riskerar att få om Alliansen inte skulle hitta fler mandat.

Konflikt inom Alliansen

Förhandlingarna mellan L, MP och S ser Centerpartiet och Stefan Hanna (C) som ett svek. Vilket nu föranlett en öppen konflikt i Alliansen.

– Mohamad Hassan (L) har spräckt Alliansen, säger Stefan Hanna (C).

Stefan Hanna menar att Liberalernas svek grundar sig i Liberalernas ”parallellspel”.

– Vi har inte kört Alliansens alternativ i botten. Vi har inte fått en chans att testa det. Hur ett styre skulle kunna utformas, säger han.

Bilden delas dock inte av Hassan.

– Alliansen har försökt. Vi har försökt prata med MP som inte var intresserade. Vi har öppnat upp för ett styre byggt på de stora partierna: S och M – med det gick inte att få ihop. Vi har kört det här i botten, säger han.

Vidare säger han att ha inte tar till av sin Allianskollegas kritik.

– Jag har mandat att föra samtal i egenskap av gruppledare för Liberalerna och därmed av mina väljare. Att det förs samtal mellan partier är naturligt, och vi är inte de enda som gjort så nu efter valet.

”Ett svek”

Hur förhåller du dig till dina väljare som som eventuellt röstat på er för att få ”Allianspolitik”?

– Det är ett större svek om vi skulle göra oss beroende av SD något jag varit väldigt tydlig med hela tiden att jag aldrig vill bli. Redan före valet och nu också efter valet. Jag har varit öppen hela tiden med vad jag står.

Stefan Hanna (C) menar bland annat att Mohamad Hassan (L) inte ger tydliga besked om var han nu står i förhållande till Alliansen.

– Det är ett svek att dubbelspela. Alla ser vad som händer just nu: Hassan har konkret spräckt Alliansen – men han är inte öppen med det.

Hanna efterfrågar mer öppenhet då han menar att spelplanen därmed skulle förändras.

– Om Liberalerna skulle vara tydligare om hur de tänker göra ges också utrymme för resten av Allianspartierna att förhålla oss till det. Det Hassan gör handlar mest om att skaffa sig mer makt, säger Hanna.

”Ansvar gentemot väljarna”

– Vår uppgift som parti är att driva liberal politik – och det är det vi ska försöka göra. Efter valet 2014 hamnade vi i opposition – vilket tyvärr inte de möjligheter att driva liberal politik som man kan önska. Jag har ett ansvar gentemot mina väljare att driva den politik de röstat på, säger Hassan.

Senast den 15 oktober måste ett förslag läggas fram i fullmäktige om vilket styre som ska styra Uppsala kommun den kommande mandatperioden.

Vad ska få dig att återgå till tanken om att Alliansen kan ta makten?

– Om Alliansen hittar fler mandat i fullmäktige som stödjer dem, som inte är kopplade till SD.

Är det realistiskt?

– Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.