Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M). Foto: SVT

Maktstrid att vänta i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Erik Pelling (S) kommer att försöka få till ett nytt mittenstyre i Uppsala kommun.
– Blockpolitiken är fördummande, säger han.
Samtidigt utropar sig Alliansen som vinnare.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) förlorar enligt de preliminära valresultatet majoriteten man haft tillsammans med Vänsterpariet och Miljöpartiet. Båda blocken har i dagsläget 36 mandat vardera. I dag kommer han därför börja ta kontakter med alliansföreträdare i Uppsala för att försöka knyta till sig mittenpartierna.

– I dag är vi alla trötta och behöver prata inom partierna. I dag blir det en del trevare och under veckan kommer jag bjuda in till möte, säger Erik Pelling.

– Lyckas vi kommer det bildas ett handlingskraftigt mittenstyre.

Vilka kommer du bjuda in?

– Liberalerna, Centerpartiet och jag stänger inte heller dörren för KD. Och förstås Miljöpartiet. De har vi redan ett väl fungerande samarbete med.

Målet: ”Frånta SD vågmästarrollen”

Målet är att skapa en majoritet som gör att Sverigedemokraterna inte blir vågmästare.

– Vi andra partier kan komma överens i någon form av majoritetsstyre – då blir de ett oppositionsparti istället. Så det är upp till bevis nu för oss andra.

Utesluter du Moderaterna?

– Ja det gör jag. De är våra traditionella huvudmotståndare och värderingsmässigt står vi för långt ifrån varandra.

Och Vänsterpartiet?

– Nej, jag tror inte att de ingår i ett sådant mittenstyre. Det kommer att finnas en opposition både till höger och vänster.

Erik Pelling (S) konstaterar att Uppsala står inför utmaningar gällande integration, välfärd och förskola och skola som kräver en stabil kommunledning med egen majoritet.

Alliansen laddar för maktstrid

Samtidigt laddar Alliansens företrädare i Uppsala för möte i dag där de bland annat ska diskutera om de ska söka samarbete med Miljöpartiet. De ser det som att väljarna gett dem mandat att styra Uppsala eftersom alliansen totalt sett ökat i kommunen.

– Jag bedömer inte det som aktuellt med mittenstyre. Vi siktar på att få till ett alliansstyre. Väljarna vill ha en förändring eftersom Socialdemokraterna och och Miljöpartiet går tillbaka.

Hur ska det gå till att styra när ni inte har egen majoritet?

– Det beslutar fullmäktige om. Vi kommer lägga fram ett förslag och vi är beredda att samarbeta i olika sakfrågor.

Hur ska ni få igenom er budget?

– Vi kan tänka oss att förhandla om budgeten också naturligtvis och jag ser framför mig att man har en bred diskussion om budgeten.

Vänstern: ”Känns såklart tråkigt”

Tobias Smedberg, toppnamn för Vänsterpartiet säger att det är tudelade känslor i dag. Partiet ökar enligt den första räkningen närmare 2 procentenheter till 10,6 procent, motsvarande 9 mandat. Samtidigt bjuds man nu alltså inte in till samtal om att styra Uppsala.

– Vi har fört en politik som uppskattas av väljarna. Vi har växt. Då känns det såklart tråkigt om man inte skulle hamna i majoritet för då har man störst möjlighet att påverka politiken. Men vi har också visat i riksdagen att när vi är i opposition kan vi vara ett oerhört starkt parti och då kommer vi att växa och räknar med att ha ett stort inflytande som tredje största parti i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet