Arkivbild Foto: SVT

Uppluckring mellan blocken på gång i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppluckringar är på gång mellan de olika blocken i Uppsala och flera dörrar har öppnats för eventuellt samarbete de kommande fyra åren. Det här efter att båda blocken fått lika många mandat i valet.

Både de rödgröna och Alliansen fick 36 mandat vardera i Uppsalas kommunval. Kommunalrådet Erik Pelling (S) önskade under valnatten ett blocköverskridande samarbete medan oppositionsrådet Fredrik Ahlstedt (M) ville se ett Alliansstyre.

Mandatfördelning i Uppsala kommun. Foto: SVT

Pelling: ”Jag har öppnat dörren”

Det har varit ett låst läge sedan dess, men nu diskuteras flera lösningar från olika håll över blockgränsen.

Erik Pelling (S) berättar att det behövs en bred majoritet och att den ska enligt kommunalrådet gå att finna i mitten av blocken för Socialdemokraterna.

– Jag har öppnat dörren för Liberalerna som vi har mycket gemensamt med, inte minst när det gäller skolan. Jag har också öppnat dörren för Centerpartiet som vi har mycket gemensamt med, exempelvis lantbruksutveckling. Och även gläntat lite åt KD, säger Erik Pelling (S).

Liberalerna öppnar dörren

Liberalerna som även de likt Moderaterna gick på val med att de ville ha ett Alliansstyre menar nu att det låsta läget behöver lösningar. Mohamad Hassan (L) betonar dock att de frågor de inte tummar på är skolan och hjälpen till personer med funktionssättning.

– Jag har varit tydlig före valet och är det nu om att vi inte utsesluter några samarbeten utom med SD. Det finns mycket gemensamt hos många och då måste vi hitta styrkorna. Jag vill ju gärna se ett Alliansstyre i Uppsala men vi har inte det mandatet. Om vi hade varit större hade vi kunnat gå fram. Nu måste vi vara pragmatiska och hitta lösningar för Uppsala, säger Mohamad Hassan kommunalråd (L).

Moderaterna: ”Alliansen tillsammans med MP”

Fredrik Ahlstedt (M) berättar att de från Alliansens håll har öppnat dörren för Miljöpartiet och vill på så vis kunna styra kommunen kommande mandatperiod. Han berättar att de har haft förberedande diskussioner med dem men inte inlett några förhandlingar.

– Det visade sig att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har backat i det senaste valet och vi tycker det vore väldigt konstigt gentemot väljarna om inte det också får genomslag i styret. Alliansen tillsammans med Miljöpartiet skulle kunna ta över, säger Fredrik Ahlstedt, oppositionsråd (M).

C vill förhandla med MP

Även Centerpartiet, som fått en förfrågan om att inleda samarbete med Socialdemokraterna, håller primärt på Alliansstyret. Men även där finns undantag, även om de stänger dörren för SD, V och FI.

– Vår linje är att hålla ihop Alliansen, hitta en väg för oss och ta ansvar för Uppsala. Vi har ställt en konkret fråga om gemensam förhandling till Miljöpartiet. Det går rykten om att de inte är intresserade av det men det har jag inte hört något om, säger Stefan Hanna, kommunalråd (C).

Miljöpartiet: ”Vi har en nyckelposition”

Miljöpartiet, som fått frågan från Alliansen om att styra gemensamt, anser inte att det är möjligt att samtala med alla partier inom blocket.

– Vi har insett att Moderaterna och Kristdemokraterna inte är intressant för oss. Vi är ett samarbetsparti som sätter klimatet först och Uppsalas hållbara utveckling och då ligger ett mittensamarbete närmast till hands, säger Rickard Malmström som är kommunalråd för Miljöpartiet.

– Vi är bra på samarbeta, alla pratar med oss och alla är intresserade av oss, vi ser inte hur vi skulle hamna i opposition. Vi har en nyckelposition i det här, säger Rickard Malmström (MP).

Senast den 15:e oktober måste partierna ha presenterat hur Uppsala kommun kommer att styras de kommande fyra åren.

Tidigare mandatfördelning (2014-2018)

S: 22

M: 15

MP: 12

V: 8

L: 7

C: 6

SD: 5

KD: 4

FI: 2

Uppsala kommun har under mandatperioden 2014-2018 styrts av en majoritet bestående av S, MP, V.

De har tillsammans haft 42 av de 81 mandaten i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.