Stefan Hanna (C): ”Sista spiken i Allianskistan”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalacenterns gruppledare Stefan Hanna håller inte igen när han kommenterar Liberalernas uttåg ur Allianssamarbetet i Uppsala. – Det fanns en möjlighet för Alliansen, om inte Liberalerna hade dubbelspelat. Liberalerna har slagit in den sista spiken i Allianskistan.

Under fredagsmorgonen blev det klart att Liberalerna väljer att lämna Allianssamarbetet i Uppsala och i stället sätta sig i en koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att få ett mittenstyre i kommunen.

Ett mittenstyre som Centerpartiets gruppledare Stefan Hanna är starkt kritisk emot.

– Liberalerna har svikit dem som inte röstat på en vänsterpolitik. Det här är inget mittenalternativ utan ett vänsteralternativ som Liberalerna ingår i nu. Det har Uppsalaborna inte röstat för, säger han.

”Vi har varit tydliga med att vi inte dubbelspelar”

Beskedet från Liberalerna kom efter Uppsalapartierna under flera veckors tid försökt komma överens om olika vägar för att nå ett styre i Uppsala.

– Vi har varit tydliga med att vi inte dubbelspelar. Vi har sagt att vi vill köra Alliansspåret i botten, men det har Liberalerna aldrig öppnat upp för på ett seriöst sätt eftersom de har dubbelspelat. Alliansen hade kunnat göra upp med Miljöpartiet och då hade vi haft majoritetsstyre. Vi står långt ifrån MP och S i stadsbyggnadsfrågor, men vi var beredda att gå in och försöka få ett majoritetsansar, säger Stefan Hanna.

Blir det oroligt inom Uppsalapolitiken nu?

– Vi får väl se. Jag kommer göra vad jag kan för att skademinimera. Den här vänsterpolitiken som vi nu kommer få med MP, S, L och med V som stödhjul är inte vad Uppsala behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.