Tobias Smedberg framhöll vid presskonferensen att Väsnterpartiet inte ger Socialdemokraterna sitt stöd utan att få inflytande i utbyte. Foto: SVT

V: Vi kommer att stötta S-styret i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Västerpartiet kommer att stötta det nya styret i Uppsala, där Socialdemokraterna gått ihop med Miljöpartiet och Liberalerna. Men i utbyte kräver Vänstern inflytande.

Det klargjordes på en presskonferens på torsdagsmorgonen, där Vänsterns förstanamn i Uppsala Tobias Smedberg, förklarade att partiet är Uppsalas tredje största och förtjänar utrymme.

– Vi kommer att rösta fram ett socialdemokratiskt minoritetsstyre och i utbyte mot det så kommer vi att få inflytande i alla kommunala nämnder och i nästan alla arbetsutskott – samt ett kommunalråd på heltid.

Är i opposition

Han påpekar att inga överenskommelser i några sakfrågor gjorts, utan att Vänsterpartiet är ett parti i opposition.

– Och vi kommer att driva de frågor som är viktigast för oss, jämställdhet och klimatet, säger Tobias Smedberg.

På måndag är det kommunfullmäktigemöte i Uppsala. Då ska ledningen för kommunstyrelsen – och alla poster i kommunenens politiska ledning – klubbas igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet