Vilka färger kommer att pusslas ihop i Uppsala. L, MP och S förhandlar intensivt. Foto: SVT

Därför snackar alla politiker om 15 oktober

Uppdaterad
Publicerad

”Vi måste vara färdiga innan 15 oktober.” Hört det förut från någon av Uppsalas kommunalråd som nu förhandlar för fullt för att få till ett styre för stan? Anledningen till snacket? 15 oktober är en viktig brytpunkt.

  • I mitten på oktober samlas kommunfullmäktige i Uppsala för att bestämma utseendet på kommunfullmäktiges presidium och en valberedning som ska jobba fram namn till nämnder, kommunala bolag och gemensamma organ. På det här mötet klubbas även ledningen för kommunstyrelsen.
  • Det är hundratals poster som valberedningen ska tillsätta. Listorna med alla namn väntas klubbas på kommunfullmäktige 10 december, och efter årsskiftet börjar arbetet i de olika nämnderna och bolagen på allvar.
  • Redan 5-6 november kommer det nya styret i Uppsala (om kommunfullmäktige lyckats rösta fram det) att få bekänna färg. Då ska nämligen budgeten för nästa år klubbas.

Just nu förhandlas det intensivt mellan S, MP och L som tillsammans bryter frågor som ska leda fram till en ny gemensam mittenpolitik. Det handlar om att sammanfoga de olika partiprogrammen och matcha dem mot en ekonomi som ska gå ihop. Erik Pelling (S) ser goda förutsättningar och en god chans att partierna kan enas. Men han säger också att förhandlingstiden fram till 15 oktober ser ut att behövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet