Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Jonas Ohlin, SVT

”Det här är en trend vi ser ute i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Mittensamarbeten som det S, MP och L presenterade under fredagen kommer bli allt vanligare tror s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.– Det här är en trend vi ser ute i landet. Man hittar nya lösningar för att få stabila majoriteter eller någorlunda stabilt styre.

Samarbeten över blockgränserna tror han också kommer leta sig upp på regeringsnivån förr eller senare. Men på kommunalnivå har man inte råd att hålla på med alltför utdragna politiska osäkerheter.

– I kommuner har man mindre möjlighet att trixa och man kan inte vänta på flera talmanrundor. Kommunera måste se till att saker fungerar omedelbart. Det är upp till kommunens företrädare att se till att skolor och annat fungerar, säger Stig-Björn Ljunggren.

”Händer att partierna blir bestraffade av väljare”

Hur brukar det gå för mittstyren?

– Det händer då och då att partierna blir bestraffade av väljare. Det är alltid ett dilemma för partier. Ska vi ingå i styre för att kunna påverka men med risken att krympa, eller ska vi sätta oss i opposition, skrika elaka saker och bli större, men inte få inflytande i saker förutom i en fjärran framtid?

Huruvida handutsträckningen till Liberalerna skulle vara ett sätt för S och MP att klamra sig fast vid makten låter den s-märkta statsvetaren vara osagt, men säger att det finns mindre risk för såna här samarbeten på kommunnivå än på det nationella planet.

Inte förvånad över samarbetet

– Jag tror inte att det är så mycket de har att förlora på i det här fallet för det är rätt stor samstämighet om hur kommunen ska skötas. Jag tycker det är positivt att partierna törs tänka annorlunda. Politik handlar inte om att välja mellan massa goda alternativ, utan att välja mellan massa dåliga. Att våga ta det steget är rätt beundransvärt. Det är inte alla som klarar av det.

Är du förvånad över att det skedde?

– Det var mycket väntat. Det har legat i luften länge att nån typ av nyordning krävs, säger Stig-Björn Ljunggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.