Diskussioner om krav på munskydd i kollektivtrafiken pågår mellan Region Uppsala och Region Stockholm. Foto: TT

Krav på munskydd kan bli aktuellt i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Krav kommer nu från olika håll på att munskydd ska bäras i kollektivtrafiken. Något smittskyddläkaren i Region Uppsala inte utesluter kan bli verklighet inom en snar framtid.

– Diskussioner förs, säger Johan Nöjd.

Ordföranden för SL, Storstockholms lokaltrafik, har uppmanat till användning av munskydd för dem som åker kollektivt. Forskare från bland andra Uppsala universitet har även propagerat för ett krav på DN debatt.

Och Björn-Owe Björk, KD, regionråd i Region Uppsala, kritiserar nu vad han anser vara ”regeringens undfallenhet i munskyddsfrågan” och uppmanar till beslut om krav på munskydd.

Coronaviruset i Uppsala

– I kollektivtrafik, butiker och liknande bör det finnas krav, säger han.

Det finns ju argument emot munskyddskrav, som att det ger en falsk trygghet. Men de argumenten håller inte?

– Bitvis är det svårt att undvika trängsel och hålla avstånd. Vi märker även att vissa nu struntar i distans. När skolor drar igång kommer det innebära ökad trängsel på kollektivtrafiken och då borde det vara möjligt med krav på munskydd.

Har rätt att ta beslut

Frågan diskuteras nu politiskt i Region Uppsala.

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala, Johan Nöjd, bekräftar även att diskussioner om munskydd i just kollektivtrafik pågår mellan bland andra Region Uppsala och Stockholm. Det är något som han som smittskyddsläkare skulle kunna besluta om för sin egen region. Men eftersom många pendlar över länsgränsen mot Stockholm bör liknande regler gälla i de båda områdena menar han.

– Allt beror på hur trångt det blir i kollektivtrafiken nu när allt drar igång igen, och vi vill även höra hur Folkhälsomyndigheten ställer sig till det, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Se mer från Johan Nöjd i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet