Yoko Alender, parlamentsledamot från Estland, var en av föreläsarna på Distinget. Hon talade under rubriken ”Bekväma människor i ett smart land”. Tallin räknas som en smart stad och landet har kommit långt med att digitalisera tjänster. Foto: SVT

Uppsala vill bli bäst i Sverige på digitalisering

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlades Uppsalas beslutsfattare och näringsliv för att diskutera digitalisering under rubriker som ”Digitalisering är vårt öde” och ”Uppsala – en smart stad?”. 2019 är det 53:e året som Handelskammaren i Uppsala län genomför arrangemanget.

2015 lyfte Handelskammaren i länet frågan om fyrspår mellan Uppsala och Stockholm och parade ihop framtidsplanen med ett utökat bostadsbyggande längs med sträckan. Fyra år senare finns ett beslut om att bygga fyrspår.

Nu vill Handelskammaren att Uppsala ska ta en tätposition när det gäller digitaliseringen.

Vill bli bäst i Sverige

– Vi kan inte välja om vi ska digitalisera eller inte. Den här utvecklingen kommer. Men vi kan välja om vi ska vara en del av och till och med leda utvecklingen – eller om vi ska följa efter andra. Vi är övertygade om att Uppsala har goda möjligheter att ta en ledande position, att till och med bli bäst i Sverige, säger Håkan Tribell, näringspolitisk expert vid Handelskammaren i Uppsala län.

I klippet här bredvid träffar du Yoko Alender, parlamentsledamot för Reformpartiet i Estland, ett land som ligger i framkant när det gäller just digitalisering. I Estland kan du t ex rösta framför datorn i stället för att gå till en röstlokal.

Digitalisering ska spara tid

– I Estland är det en kontakt in som gäller. Har du uppgivit dina id-uppgifter en gång så ska det räcka. Alla myndigheter ska inte behöva fråga om samma sak. Du ska inte behöva köa utan få tid till annat, säger Yoko Alender

Det var ingen slump att EU lade sitt toppmöte om digitalisering i Tallin 2017. Estlands huvudstad räknas som en smart stad och ligger i framkant. Så vad kan Uppsala lära av Tallin, när det gäller digitalisering? Kolla in klippet intill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer