Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Dödligt virus sprids bland tamdjur – kan drabba lamm och kalvar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på tio år har det bekräftats fall av schmallenbergvirus i Sverige – ett av dem i Uppsala län.

– Har man varit med om det en gång vill man inte uppleva det igen, säger lantbrukaren Anna Hane vars får drabbades av viruset sist det härjade.

Det är nu tio år sedan schmallenbergvirus dödade flera av Sveriges idisslare. De senaste månaderna har det bekräftats att fem olika besättningar har drabbats i landet, varav ett i Uppsala län.

– Som medborgare behöver man inte vara orolig, men om man har får eller nötkreatur så bör man vara lite extra vaksam, säger Karin Persson Waller, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

”Vill inte uppleva det igen”

SVT har pratat med flera bönder runt om i Uppsala län och de flesta har uppgett att de inte oroas för viruset. Men Anna Hane, som driver Resta gård utanför Örsundsbro, hade flera djur som drabbades för tio år sedan och är orolig för att vara med om det igen.

– Har man varit med om det en gång vill man inte uppleva det igen. Det var en hemsk upplevelse, säger Anna Hane.

Vad tänker du om att dina kolleger som vi pratat med inte verkar särskilt oroliga?

– Det är för att de själva inte varit med om det, säger hon.

Om schmallenbergvirus

Schmallenbergvirus spreds bland idisslare i stora delar av Sverige under åren 2012-2013. Bland annat orsakar viruset att missbildade lamm och kalvar föds. Hos djur som inte är dräktiga kan dock viruset gå obemärkt förbi eller resultera i mildare symptom som kortvarig feber, nedsatt foderlust, diarré och minskad mjölkproduktion.

Namnet har viruset fått sitt namn från den tyska staden Schmallenberg där viruset först påträffades.

I slutet av 2022 och början av 2023 identifierades viruset igen, detta tyder på att smittspridning skett under sommaren 2022.

Källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.