Därför lyser Uppsala i orange

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lystes flera platser i Uppsala upp av en orange färg. Manifestationen ”Orange day” genomförs världen över och ska uppmärksamma våld mot kvinnor. Samtidigt inför Uppsala kommun en nollvision i frågan.

FN har utsett den 25 november till internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. För att öka medvetenheten om detta lyser man upp kända byggnader runtom i hela världen med en orange färg som ska symbolisera ljus, optimism och en värld fri från våld mot kvinnor.

I samband med Orange day har Uppsala kommun fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relationer.

– Vår tanke är att mobilisera hela kommunen. 18 000 medarbetare ska känna till problemet, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i jämställdhetsrådet.

Hör mer och se platserna som lyses upp i orange i klippet.

Orange day

Den 25:e november är den av FN utsedda internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. 2008 startade FN:s dåvarande generalsekreterare kampanjen ”Orange Day” – en dag då människor världen över engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet genom att lysa upp kända byggnader i orange eller bära kläder i orange.

Platserna som lyses upp av Uppsala kommun: 

Infartsbollarna in till Uppsala, Pelarekarna i stadsträdgården, Nybron, Dombron Eddaspången, Påvel snickares gränd och Forumsoffan.

Hit kan du vända dig

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.