Dom om Lafsenmordet står fast – 16 års fängelse för bäste vännen

Publicerad

Svea hovrätt fastställde i dag tingsrättens dom mot de tre män som åtalats för inblandning i mordet på en 22-årig man vid badsjön Lafsen hösten 2017.

Fängelsestraffen blir alltså desamma som i tingsrätten:

  • En 26-årig man döms för mord till fängelse i 16 år
  • En 28-årig man döms för grov misshandel och brott mot griftefrid till fängelse i två år och åtta månader
  • En 25-årig man döms för medhjälp till misshandel och skyddade av brottsling till fängelse i ett år

Åklagare Anne Sjöblom är besviken över domen, då hon ville att både 26-åringen och 28-åringen skulle dömas för mord, och att 25-åringen skulle dömas för medhjälp till mord.

– Vi tyckte det fanns bevis för att de haft bestämt det här mordet tillsammans och hade goda förhoppningar om en ändring av domen, men nu får vi acceptera hovrättens beslut, säger hon.

Bevis pekade mot kamraterna

De tre dömda männen var kamrater till mordoffret, som hittades sänkt i sjön Lafsen norr om Uppsala i maj förra året. Han hade då varit anmäld försvunnen sedan hösten 2017.

Polisen fick så småningom in tips som pekade mot den mördade 22-åringens bekantskapskrets och bland annat greps och häktades då hans bäste vän, den 26-årige mannen.

Enligt polisutredningen ska kamraterna ha bråkat om en obetald skuld.

Bland bevisen mot bäste vännen finns uppgifter om att han berättat för två personer att han knivmördat 22-åringen. Själv har han uppgivit att han ”inte rört” kamraten.

De tre åtalade männen har i förhören till stor del skyllt på varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Lafsen

Mer i ämnet